sobota, 15 września 2012

Gruszki z miodem i serem



podajemy jako przystawkę,  albo  zamiast serów i deseru. Szybkie, efektowne, a przede wszystkim pyszne danie świetnie smakuje zarówno  prosto z piekarnika  jak i zimne. Polecamy zwłaszcza, że sezon gruszek trwa, a ser wybieramy taki, który najbardziej lubimy. My wybrałyśmy GORGONZOLĘ DOLCE.                 
Smacznego!!!



SKŁADNIKI:

3 dojrzałe, ale twarde gruszki

15g masła

1 łyżka miodu (np. wielokwiatowego)

1 łyżeczka octu balsamicznego

6 łyżeczek sera GORGONZOLI  DOLCE

2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych


SPOSÓB WYKONANIA:

Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg). Obieramy gruszki, kroimy na połowy i usuwamy gniazda nasienne. Podgrzewamy masło na patelni i podsmażamy przez ok. 10 minut połówki gruszek z obu stron. Dodajemy miód, ocet balsamiczny  i delikatnie obracamy gruszki, aby dokładnie pokryły się miodem. Delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wklęsłą strona do góry. Polewamy sosem z pieczenia, a do wgłębień wkładamy gorgonzolę. Wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi.

17 komentarzy:

  1. Niby tak prosto, a jednak tak smakowicie. Stworzyłaś cudny zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Whiness ;)
      Polecamy i pozdrawiamy cieplutko :):)
      Tapenda

      Usuń
  2. Pyszne, klasyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Bardzo lubię połączenie gruszek i gorgonzoli!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten przepis - muszę koniecznie go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. całkiem fajnie wygląda. Jakim innym serem mogę zastąpić gorgonzolę?
    ( najlepiej nie pleśniowym )przyjemnego Week

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu!
      Według nas, naaajlepiej smakują sery dojrzewające...ale jeśli nie przepadasz za takimi możesz podpiec tylko na patelni gruszki i zaserwowac je z np. waniliowym twarożkiem posypanym prażonymi płatkami migdałowymi ;) O i deser gotowy!
      Pozdrawiamy!!!
      Tapenda

      Usuń
  6. o, gruszek z serem to ja jeszcze nie jadłam, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się niesamowicie :-) Zapisujemy do wypróbowania przy najbliższej okazji... a może i teraz, bo akurat mamy wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tapenado.
    jestem pod wrażeniem. najwspanialsza jakość!
    idealnie zbilansowane smaki. harmonia i ład plus
    piękny wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  9. znam to połączenie, jest wspaniałe.....

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo efektowny i pięknie podany deser!

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne, do dej pory podobne połączenie podawałam na zrumienionych bagietkach, ale w sumie po co się zapychać pieczywem skoro grucha i ser są takie smaczne :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne, zdrowe i smaczne : ) Czego chcieć więcej !

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecamy taaakie połączenia!
    Zapraszamy na nasz blog ;);)
    Dziękujemy za komentarze i jeszcze letnio pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...