piątek, 28 września 2012

Instrukcja przygotowania ośmiornicy



Składniki:

  • ośmiornica
  • włoszczyzna do ugotowania wywaru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 cebula
  • Sól do smaku 


Sposób czyszczenia i gotowania ośmiornicy:

 wyciąć oczy


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

23 komentarze:

  1. To teraz tylko czekać na carpaccio:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. ha ha ha Marzenka, ty to masz nosa!!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ja bym z niej zrobiła, oprócz carpaccio, też sałatkę :-)
    Superanckie zdjęcia!

    Udanego piątku Wam życzę Dziewczyny,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super instrukcja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się zwrot "wyciąć oczy":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do wyboru miałayśmy jeszcze wydłubać oczy, ale uznałyśmy, że bardziej profesjonalnie i humanitarnie będzie je wyciąć :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  6. to wycinanie oczu jest trochę straszne :/

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurczę... odechciało mi się spróbowania ośmiornicy xd
    jeszcze jej nie jadłam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, jak "rozbieramy" kuraka, to mamy 100 razy gorsze doznania estetyczne :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  8. ale ta ośmiornica jest fujjj ale i tak bym chciała jej spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prawidłowa reakcja :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  9. fajne zdjęcia. ale czemu oprawiacie ją przed gotowaniem? wystarczy tylko umyć. po ugotowaniu te wszystkie operacje są łatwiejsze. oczu prawie nie ma a dziób sam wyskakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to kwestia naszego podejścia do higieny. Wszystko, co gotujemy, najpierw czyścimy. W ten sposób otrzymujemy gotowy " materiał" do dalszej obróbki, bez ryzyka jego ewentualnego późniejszego zabrudzenia.

      Trudność wykonania opisanych operacji jest żadna, w poście chodziło o przedstawienie aspektu technicznego sprawiania osmiornicy- gdzie co wyciąć.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  10. No no, Dziewczyny, imponujące zdjęcia i opis...:) może kiedyś.. kto wie...
    chociaż osobiście najbardziej podoba mi się wątek o skręcaniu końcówek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anula, to, ze podoba ci sie wątek o skręcaniu końcówek,to akurat nas nie dziwi :DD

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  11. Uwielbiam ośmiornice, ale jeszcze nie udało mi się nigdzie dostać świeżej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, w Poznaniu zapewne we wszystkich wiekszych miastach, można je dostać w sieci Selgros, Tesco lub Makro.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  12. Anche il tuo polpo a carpaccio è magnifico.....bravissima.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękujemy za wszystkie komentarze i pozdrawiamy

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Również nigdy nie jadłam ośmiornicy, jestem pod wrażeniem Waszego przygotowania :) sama chyba bym się nie odważyła :) Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...