środa, 3 października 2012

Najłatwiejsze ciasto bez miksera

Chciałybyśmy zaprezentować Wam tym razem  przepis na ciasto z owocami, które robi się bardzo szybko i bez użycia mikserów i innych maszyn podobnych. Od Was zależy jakie owoce wybierzecie. W oryginale były śliwki, ale w dyniowym szaleństwie  użyłyśmy jabłek i oczywiście dyni. Ciasto czym dłużej stoi tym lepsze (ponoć). Nasze jeszcze ciepłe było wspaniałe, a następnego dnia były walki o ostatki ;D

 Zapraszamy!!!





SKŁADNIKI:

CIASTO:

2 jaja

¾  szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką na jednolita masę i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę  (o wymiarach 28 x 39 cm). 
OWOCE:
5 dużych winnych i twardych jabłek
ok. 350 g dyni
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
Jabłka i dynię pokroić w kostkę ( ok. 1x1cm), dodać cytrynę, cukier waniliowy i orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto.
 

KRUSZONKA:
 
½ kostki KASI
¾  szklanki cukru
¾  szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
1 mały cukier waniliowy
 Kruszonkę wykładamy na owoce i całość wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut (termoobieg).
Smacznego!!!

36 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie :) Prosi się, by ukroić kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna marzy mi się takie proste, maślane ciasto :) Uwielbiam jego aromat :)

    OdpowiedzUsuń

  3. pyszności, trzeba korzystac póki jeszcze są owoce

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam, że w tym cieście jest brzoskwinia, ale jak widać szaleństwo na punkcie dyni trwa :) fajne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda przepysznie. Takie domowe, z tradycyjną kruszonką, choć dzięki dodatkowi dyni dośc nietypowe. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na ciacho. Wygląda przepysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach ta słodycz owoców :) bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zabrałabym taki kawałeczek :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie łatwe do zrobienia! zachęcający przepis :)0,

    OdpowiedzUsuń
  10. Najłatwiejsze? To coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekna, jesienna szarlotka..z nutą dyniowego szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajne połączenie dyni i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda znakomicie, nigdy nie łączyłem jabłek z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie wypróbuję takie połączenie...:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. o jak cudnie oprawione :)))) rozmarzyłam się. takie pachnące domowe ciasto....

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękujemy za przesympatyczne komentarze :) Ciasto godne polecenia!!!
    Pozdrawiamy i serdecznie zachęcamy do eksperymentowania oraz zaglądania na nasz blog ;);)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I za co tu dziękować.Czy wiemy jak smakuje ciasto,czy łatwo się przygotowuje,czy się udaje itp.Na tym powinno polegać komentowanie przepisów.Nie na pochwałach obrazka.

      Usuń
    2. I kto to pisze??? Anonim????
      Proponujemy więcej ćwiczyć czytanie ze zrozumieniem i zapoznanie się z podstawą Savoir vivre :):)
      Z poważaniem
      Tapenda

      Usuń
    3. Właśnie dlatego,że czytam ze zrozumieniem nie dowiedziałam się nic na temat tego przepisu,Wiem dużo o zamieszczonym obrazku,który jest ładny.Autorka jednego z blogów kulinarnych prosiła komentujących o ocenę potrawy a nie wyglądu obrazka.I nikt się nie obrażał.Wam też powinno na tym zależeć.Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Nie przesadzajmy, zastosowanie metody porównawczej, wiele mówi o stopniu trudności tego przepisu.
      Kwestia czy się udaje? Powinno się udać, bo zamieszczamy tylko sprawdzone przepisy, w przeciwnym razie strzelałybyśmy sobie w stopę. Inną kwestią jest to, że są dni, że nic nikomu nie wychodzi, bo się miało zły humor w skutek czego zapomniano dodać proszku do pieczenia ;)

      A czy smakuje? no cóż nie wszystkim się dogodzi, najlepiej przyjąć zasadę: de gustibus non est disputandum

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
    5. Dlatego upiekę i opiszę.Naprawdę nie miałam złych intencji.Pozdrawiam.
      A piszę jako anonimowy bo tak najłatwiej dodawać wpisy.

      Usuń
    6. Wiemy, że nie miałaś złych intencji, doceniamy !! i chowamy topór wojenny. Czekamy na recenzję- Obyś miała dzień na " TAk"

      Pozdrawiamy zespół Tapendy :D

      Usuń
  17. proszę o podpowiedź śmietana - mały czy duży kubek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie napisałyśmy mały kubek ;):)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  18. wybaczcie laickie pytanie, ale jak zrobić kruszonkę? nigdy nie robiłam, początkująca w kuchni jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Do miski wsypujemy mąki, cukry i dodajemy pokrojoną margarynę.

    Palcami rozcieramy tłuszcz z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
    No i już ;)
    Pozdrawiamy !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto w piekarniku! ...i ratunku!!! pływa coś tłustego na wierzchu ! Chyba wiem co to jest...podpadła mi od początku cała kostka margaryny do kruszanki :( Pewnie miała być połowa...
    Proszę o korektę. Pozdrawiam EA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Pani Ewo i już korekta zrobiona.....przepraszamy!!! Pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Dziękuję w imieniu swoim i innych osób czerpiących z Waszej strony inspiracje :) a nie tylko oglądających piękne obrazki ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Chętnie wypróbuję ten przepis. Jednak zastanawia mnie "łyżka" proszku do pieczenia. O ile "3 łyżki oliwy" interpretuję jako "3 łyżki stołowe oliwy", tak w przypadku proszku skłaniałabym się bardziej ku "łyżeczce". Czy mogą Panie rozwiać moje wątpliwości?
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak 1 łyżka proszku lub 2 łyżeczki wszystko się zgadza :) Pozdrawiamy!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...