poniedziałek, 1 października 2012

Zupa angielska ( zuppa inglese) Deser



Puszysty, aromatyczny, podawany schłodzony, z grubą warstwą kakao. Odrobina płynnej gorzkiej czekolady, nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie, tylko jeszcze bardziej uszlachetni i podkreśli jego smak.
Nie wiem skąd się wzięła nazwa, i nigdy nie zadałam sobie trudu, aby do tego dojść.
Zupa angielska, przewrotna dla deseru nazwa, za każdym razem się uśmiecham kiedy ją wymawiam. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

20 komentarzy:

  1. Rzeczywiście nazwa bardzo mylna dla deseru:-) Ale co tam, wygląda pysznie;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm myślę, że nie jeden mógłby jeść taką zupę:) na obiad. Ja z pewnością.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwna nazwa, ale wygląda obłędnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tapendo,

    Jestem pewna, że Wasza "zuppa" smakuje wyśmienicie! Bardzo mi się podoba i z ogromną przyjemnością bym skosztowała Waszego wypieku :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupę mogę jeść przez cały dzień

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytam, że zupa, a zamiast zupy widzę smakowite ciacho:-). Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. och, wygląda nieziemsko! z chęcią chwyciłabym taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie rumowe ciasto musi być pyszne, bo też tak wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa czy nie, angielska czy nie calkiem, wyglada oblednie i z pewnoscia tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. O takiej nazwie występują u nas lody. Moje ulubione zresztą. Upiekę, żeby przekonać się czy maja coś wspólnego ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj mają i to bardzo dużo!! :D
    Podejrzewam, tylko, że do lodów dodawany jest "aromat alkermesowy", czyli coś takiego, jak funkcjonujący u nas w RP do wypieków: aromat migdałowy, cytrynowy, arakowy itp. Aromat alkermesowy jest identyczny z aromatem likieru z tym że jest biały ( przynajmniej z takim się do tej pory spotykałam)i dlatego wymaga użycia również barwnika, jeśli chce się uzyskać klasyczne dla zuppa inglese kolory.


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie słyszałam o takim cieście co dodatkowo zachęca mnie do zrobienia tego przysmaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja od dziś uwielbiam zupy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Parafrazując klasyka: "Zupę Waszą zjem choć ochotę mam na krem :)
    Ukłony przesyła,
    Mr. Sandman

    OdpowiedzUsuń
  15. to ja poproszę tą zupę na deser:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...