Amatorów jabłeczników jest wielu. Jedni wolą tradycyjną szarlotkę inni wymyślają i kombinują… ;) Nie da się ukryć ,że nasze rodzime jabłuszko kusi i nęci, a potem bryluje w, na, pod ciastem… J
BISZKOPT:
8 jaj
¾ szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 28 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wyłączyć mikser i dodać przesiane przez sito mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie za pomocą rózgi połączyć i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok. 25 minut. Zimny biszkopt przekroić na dwie części.
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe rozmieszane w ¾ szklanki zimnej wody
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem, a następnie włożyć przygotowane jabłka oraz dodać cynamon. Gotować wszystko ok.5minut (od zagotowania), a następnie wlać rozmieszane w zimnej wodzie budynie. Zagotowaćmieszając wszystko dokładnie. Gorącą masę jabłkową wylać na połowę biszkoptu, wyrównać i przykryć drugą częścią delikatnie przycisnąć. Zimne ciasto dekorujemy warstwą masy śmietanowej (przepis na masę śmietanową znajdziesz tutaj http://tapenda.blogspot.com/2012/05/z-rabarbarem-w-tle.html) i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!
Jabłecznik wygląda przepysznie. Jestem pod wrażeniem tych perfekcyjnie wykonanych warstw - jak w dobrej cukierni:-).
OdpowiedzUsuńcudo
OdpowiedzUsuńPiękne wykonanie i bardzo smakowicie wygląda, też gustuje w kremowo-biszkoptowych jabłecznikach są zawsze przepyszne ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda ja z najlepszej cukierni. Piękny, smakowity...I oko cieszy i pewnie podniebienie:-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńwOw!!!
OdpowiedzUsuńJakie cudo! :-) Uwielbiam takie jabłeczniki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
ta Wasza muza mnie przestraszyła hehe a jabłecznik- cudo :)
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie kawałeczki, aż mam ochotę na jeden :)
OdpowiedzUsuńjak ślicznie wygląda;) wygląda zupełnie jak kupne, tak ładnie pokrojone ^^
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i faktycznie bardzo lekko! I jak pięknie pokrojone kawałeczki!
OdpowiedzUsuńAle piękny! Ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńperfekcyjne kosteczki, cudowny ten jabłecznik, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJaskie równe kostki!:) A ciasta z jabłkami są moimi ulubionymi, więc ten przepis trafia 100 % w moje gusta:) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńIdealna! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIdealne, równe kosteczki:)
OdpowiedzUsuńW sumie wolę szarlotkę, ale na widok tych kosteczek aż mi ślinka pociekła:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze i serdecznie pozdrawiamy :):)
OdpowiedzUsuńPolecamy i zapraszamy na nasz blog.
Wygląda wspaniale :) Lubię jabłka w takich konfiguracjach :)
OdpowiedzUsuńPrzesyłam szczere ochy i achy. Ciasto wygląda niezmiernie kusząco:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Rewelacyjne zdjęcia, ciasto wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się rewelacyjnie!!!! Chyba tez pokombinuję z jabłkami :) CUDO!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam już dwa razy .Polecam wszystkim ,jabłecznik jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak sympatyczne głosy i powroty na nasz blog:):)
OdpowiedzUsuńCieszymy sie baaaaardzo, że jabłecznik smakuje!
Czy mozna zrobić z musu jabłkowego? Jeśli tak to ile dodać wody?
OdpowiedzUsuń