środa, 14 listopada 2012

Lekki jabłecznik

Amatorów jabłeczników jest wielu. Jedni wolą tradycyjną szarlotkę inni wymyślają i kombinują… ;) Nie da się ukryć ,że nasze rodzime jabłuszko kusi i nęci, a potem bryluje w, na, pod ciastem… J





BISZKOPT:

8 jaj
¾ szklanki cukru

4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki wrocławskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę o wymiarach 28 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wyłączyć mikser i dodać przesiane przez sito mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie za pomocą rózgi połączyć i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok. 25 minut. Zimny biszkopt przekroić na dwie części.





MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe rozmieszane w ¾ szklanki zimnej wody

pół łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem, a następnie włożyć przygotowane jabłka oraz dodać cynamon. Gotować wszystko ok.5minut (od zagotowania), a następnie wlać rozmieszane w zimnej wodzie budynie. Zagotowaćmieszając wszystko dokładnie. Gorącą masę jabłkową wylać na połowę biszkoptu, wyrównać i przykryć drugą częścią delikatnie przycisnąć. Zimne ciasto dekorujemy warstwą masy śmietanowej (przepis na masę śmietanową znajdziesz tutaj http://tapenda.blogspot.com/2012/05/z-rabarbarem-w-tle.html) i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!






25 komentarzy:

  1. Jabłecznik wygląda przepysznie. Jestem pod wrażeniem tych perfekcyjnie wykonanych warstw - jak w dobrej cukierni:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne wykonanie i bardzo smakowicie wygląda, też gustuje w kremowo-biszkoptowych jabłecznikach są zawsze przepyszne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ja z najlepszej cukierni. Piękny, smakowity...I oko cieszy i pewnie podniebienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudo! :-) Uwielbiam takie jabłeczniki!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. ta Wasza muza mnie przestraszyła hehe a jabłecznik- cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie równiutkie kawałeczki, aż mam ochotę na jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ślicznie wygląda;) wygląda zupełnie jak kupne, tak ładnie pokrojone ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie i faktycznie bardzo lekko! I jak pięknie pokrojone kawałeczki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piękny! Ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. perfekcyjne kosteczki, cudowny ten jabłecznik, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaskie równe kostki!:) A ciasta z jabłkami są moimi ulubionymi, więc ten przepis trafia 100 % w moje gusta:) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W sumie wolę szarlotkę, ale na widok tych kosteczek aż mi ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękujemy za komentarze i serdecznie pozdrawiamy :):)
    Polecamy i zapraszamy na nasz blog.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale :) Lubię jabłka w takich konfiguracjach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przesyłam szczere ochy i achy. Ciasto wygląda niezmiernie kusząco:)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjne zdjęcia, ciasto wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. prezentuje się rewelacyjnie!!!! Chyba tez pokombinuję z jabłkami :) CUDO!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam już dwa razy .Polecam wszystkim ,jabłecznik jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękujemy za tak sympatyczne głosy i powroty na nasz blog:):)
    Cieszymy sie baaaaardzo, że jabłecznik smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy mozna zrobić z musu jabłkowego? Jeśli tak to ile dodać wody?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...