poniedziałek, 24 grudnia 2012

Puszysty miodo-snickers


Ciasto bazowe "Miodownik" - przepis przywieziony od cioci Mirki z lubelskiego - wykorzystuję na różne sposoby i serwuję z powidłami, kremówką, owocami albo masą  kajmakową. Włąściwie traktuję je jak biszkopt. Polecam gorąco to ciasto o pięknym korzenno-miodowym smaku i zapachu. Ma tę zaletę, że czym dlużej stoi, tym jest lepsze. Aromatyczne, pulchne i delikatne pasuje do świątecznej kawy ;)
SKŁADNIKI:

5 jaj

¾ szklanki cukru

3,5 szklanki mąki (wrocławskiej)

1 szklanka oleju

1 szklanka miodu

1 szklanka herbaty

2 łyżeczki sody 
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 -3 łyżeczki przyprawy do piernika

Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać miód, herbatę (zimną), mąkę, sodę, proszek i przyprawę. Wszystko chwilę miksować, potem dodać olej i znowu miksować. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (np. rózgą). Ciasto wylać na blachę (o wymiarach 28 x 39 cm). Piec w temp 160 stop. (TERMOOBIEG) ok. 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka).Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Warstwy ciasta łączymy gorącą masą budyniową.
MASA BUDYNIOWA:


0,5 litra mleka

3 łyżki cukru

1 budyń śmietankowy

½ kostki margaryny

1 łyżka mąki

cukier waniliowy


1 szklankę mleka + margarynę zagotować, dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier wanil. Dodać do mleka i ugotować tak jak budyń. Gorący krem wyłożyć na rozkrojone ciasto, wyrównać i przykryć drugą częścią lekko dociskając.
WIERZCH CIASTA:
1 puszka masy kajmakowej
ok. 200 g posiekanych orzechów włoskich
Posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. To jest jedno z moich ulubionych ciast i dlatego go ... nigdy nie robię, bo by się skończyło tym, że cała blacha zniknęłaby w góra 2 dni :)

    Ale z ogromną ochotą częstuję się jak mi je ktoś proponuje ;-)

    Udanej niedzieli,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, my mamy ten sam problem z tym ciastem ;D
      Częstuj sie Kochana jeszcze jest ;)
      Cieplutkie pozdrówki!!!!

      Usuń
  2. Ale pyszności... Na swoje urodziny zaserwuję je, jeśli mi pozwolicie:-)? Miodownik to też moje wspomnienia związane z osobą bardzo mi bliską, której od 3 lat już z nami nie ma, mojej chrzestnej...Dziękuję:-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, czy pozwolimy??? Wręcz zachęcamy i jesteśmy zaszczycone!!!!:):)
      Czy te urodzinki tuż, tuż???
      My już dzisiaj słodkie buziaki Tobie przesyłamy ;* :*
      i cieplutko pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Urodzinki zaraz po Nowym Roku:-)

      Usuń
  3. Ależ ono pysznie wygląda:) Chyba się skuszę i zrobię je na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, dziękujemy:):)
      Polecamy!!!!
      Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  4. TAPENADO!
    widzę, że u Was dziewczyny, święta na całego!
    moja ulubiona piosenka świąteczna w tle, kiedy ja czytam i zachwycam się Waszym miodowym snickersem.
    wspaniałe ciasto!

    Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko zachwycaj się,
      a potem upiecz je ;) !!!!
      Pozdrawiamy :):)

      Usuń
  5. co za ciasto!! przepyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobne ciacho z mamą co roku na święta :) Uwielbiam je :) Co to za nutka na Twoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze świąteczne przeboje :):)
      Kochamy je!!!!Pozdrówki:):)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciasto! Tak smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, jak ja lubię to ciasto...Robiłam raz ale nie wyszło mi tak jak szwagierce. Miałam inny przepis. Nigdy potem nie wracałam do niego a warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, zachęcamy do powtórki i trzymamy kciuki:):)
      Z pewnością będziesz zadowolona!
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  9. zrobiłam dzisiaj :) jest pyszne. możecie podpowiedzieć co dać na wierz jeżeli następnym razem posmaruje je w środku powidłami? pozdrawiam serdecznie :) Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wersja chyba najlepsza ;);)...ale możesz oczywiście na wierzch położyć polewę czekoladową, warstwę masy śmietanowej lub inny krem....z pewnością to ciasto będzie pyszne! Pozdrawiamy:):)

      Usuń
  10. A miod jaki?Sztuczny,czy prawdziwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My używamy tego od pszczół ;);)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...