środa, 12 grudnia 2012

Świąteczne Śledzie


Wielkie odliczanie do uroczystej kolacji ruszyło. Śledzie w sosie pomidorowym to jedna z odsłon  świątecznych śledzi w naszym wykonaniu. Inną absolutnie doskonałą propozycją są śledzie w oleju. Przepis znajduje się TUTAJ.  

Wykonanie śledzi wg tego przepisu jest niezmiernie łatwe, raptem wymaga ono połaczenia kilku składników, z czego składnik podstawowy, czyli śledzie a` la Matjas w solance z łatwością można nabyć w każdej chwili w handlu. Danie wymaga tylko odrobiny atencji, aby wyszło perfekcyjnie. W praktyce oznacza to, że należy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć wodę ze śledzi, poczekać cierpliwie, aż cebula na bardzo wolnym ogniu się ostatecznie zeszkli i zmięknie. Potem z tą samą cierpliwością należy poczekać, aż sok pomidorowy odparuje. W ten sposób otrzymamy idealne półprodukty, które wystarczy z sobą połączyć. Wypadkowa: lśniące i aromatyczne śledzie w sosie pomidorym, bardzo mocna konkurencja dla pozostałych dań. Powiemy więcej, jeśli w wigilijną noc zapali się światło w lodówce, to bardzo prawdopodobne, że na celowniku nocnego marka będą ów śledzie. 



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ



14 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie i tak świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygladaja te sledziki :) Z dodatkiem oliwek jeszcze nie jadlam. Musze koniecznie sprobowac :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności:-) Każde śledzie lubię (tak myślę, bo niedobrych jeszcze nie jadłam;-))Wasze wyglądają bardzo apetycznie, zdjęcie cudne, powodują ślinotok...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Achh te świąteczne śledziki. :]

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota! z oliwkami to dla mnie:) pozdrówka...fajna muzyka - zawsze mnie zaskakuję hehe

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie! Jestem zachwycona zdjęciami :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śledź i oliwki? Niespodziewane połączenie. :-) Kompozycja piękna, aż szkoda jeść. :-) Cudowne zdjęcia. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam śledziki!A właśnie one dały mi wygraną w konkursie Monini. Tapenda śledziła? wWidziała? http://boronappetit.blogspot.com/2012/06/wakacyjne-sledzie-w-stylu-woskim-z.html
    "Śledziła" to bardzo adekwatne określenie :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha ha, bardzo dobrze pamiętam twój przepis, i dalej przystaję przy swoim, że śledzie w oleju, a nie w oliwie.
      Tak broniłaś swego, że śmiemy przypuszczać, że właśnie to docenił producent oliwy.

      Oliwa EV w naszym przepisie jest bazą do sosu pomidorowego. Znajdziesz ją we wszystkich publikowanych przez nas sosach.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  9. Uwielbiam śledzia :) Bardzo podoba mi się taki pomysł na przyrządzenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy wszystkim za miłe komentarze, i jak zawsze zapraszamy do kolejnych odwiedzin naszego bloga :)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu i Elu,

    Z okazji Świąt życzę Wam dwóch szklanek zdrowia, dwóch garści życzliwości, 2 x po pół kilo miłości oraz mnóstwa rodzinnej atmosfery doprawionej dwiema solidnymi szczyptami radości!

    Pozdrawiam Was serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  12. Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Was i Waszych bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny, dla Was również wszystkiego co najlepsze na te Święta:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...