niedziela, 17 lutego 2013

Tapenda vs. Tapenda









Jak się będziemy nazywać ? - nie ważne, odpowiedziałam, byle żeby w nazwie nie było żadnych polskich znaków diaktrycznych, czyli ? ……zapytała Ela, Tapenda-  odpowiedziałam, takie smarowidło…i tak już zostało.


Przepisy, wykonane krok po kroku, zostały przeniesione na nową stronę.  Kliknij TUTAJ, aby przejść do całego przepisu.
 



Składniki *:
  • ¾ szklanki zielonych oliwek
  • ¾ szklanki czarnych oliwek
  • 2 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • garść nasion słonecznika **
  • łyżeczka oregano
  • ½ szklanki oliwy EV

* wszystkie składniki na przysłowiowe oko
** błonnika nigdy dość, nasiona słonecznika można zastąpić orzeszkami pini, orzechami włoskimi, nawet płatkami owsianymi- wszystko da się przemycić ;)  

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do przystawki do siekania blendera i zmiksować.














Nasze propozycje serwowania:

do crostini :

   


















do caprese:









Tak już „ tapędzimy”, jak to określiły córki Eli, od roku- 100 lat, 100 lat !!! :)


Dziękujemy wszystkim, którzy do nas wpadają.







Pozdrawiamy serdecznie


Ela i Kasia – zespół Tapendy




 


20 komentarzy:

  1. Dziewczyny sto lat to za mało;-) Wszystkiego naj...oby wam się ciągle chciało:-) Uściski:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego naj naj najtapendowszego :P

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkiego dobrego Dziewczyny! wielu sukcesów wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. czytam regularnie, lubię i pozdrawiam! tylko... nie tapenada przypadkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma mowy o żadnym przypadku :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Tapenda jest dobra na wszystko! Najlepszego Dziewczyny, wielu inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  6. Żaneta Andrzejewska17 lutego 2013 18:18

    Wszystkiego najlepszego!!! Kolejnych inspiracji kulinarnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję rocznicy, smarowidło od jakiegoś czasu uwielbiam, więc nazwa mi się podoba :) Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego w dniu pierwszych urodzin:-). Życzę dużo inspiracji i kulinarnej weny:-)!!!
    Smarowidło pierwsza klasa:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego dobrego i najlepszego z okazji Waszego jubileuszu:-). Oliwkową TAPENADĘ uwielbiam, blogującą TAPENDĘ również:-), tyle że do dziś nie wiedziałam, że obydwa te słowa mają takie samo znaczenie....
    Człowiek uczy się całe życie;-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tapendowe pomysły są super więc wszystkiego dobrego w kolejnym roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. STO LAT BLOGOWANIA :)
    Ja parę dni temu też skończyłam roczek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam podobną w Turcji i jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby ją zrobić w domu :)
    A co do urodzin, to życzę następnych równie smacznych rocznic blogowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękujemy, że znów tu wpadliście :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealny przepis na rocznicowe przyjęcie :)
    Wszystkiego najlepszego Dziewczyny :)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Trzymajcie tak dalej :)

    Swoją droga do dziś byłam pewna, że blog nazywa się TapenAda :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratulacje, blogujcie jak najdluzej! Tapende lubie (prawie) tak bardzo jak tapenade :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, dziękujemy, bardzo za gratulację.
      Mam nadzieję, że dopiero się rozkręcamy :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...