Ostatnio miałyśmy okazję
zjeść pyszne ciacho z miętowym posmakiem autorstwa naszej chóralnej koleżanki –
Moniki. Zachwycone i zainspirowane nowym smakiem postanowiłyśmy zrobić
TAPENDOWĄ wersję.
Zapraszamy!!!
CIASTO:
·
6
żółtek
·
200
g mąki
·
100
g cukru
·
1
kostka margaryny KASIA
·
60
g mielonych orzechów laskowych
·
30
g posiekanych orzechów włoskich
·
30
g płatków migdałowych
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z
cukrem na gładką masę, dodać żółtka, orzechy, płatki migdałowe, proszek do
pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i rozsmarować na dużej blaszce
(oryginalna z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 160°C
(termoobieg) przez ok. 20 minut. Jeszcze gorący podzielić na trzy równe
części (prostokąty).
MASA ŚMIETANOWA:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami, dodać do serka. Wszystko
delikatnie wymieszać i wyłożyć na pierwszą część zimnego ciasta, a za pomocą
rękawa cukierniczego tu i ówdzie zrobić dodatkowo kleksiki. Pomiędzy te kleksy
wyłożyć wiśniową konfiturę. Całość przykryć drugą częścią ciasta, na które
wykładamy kilka łyżek nutelli i rozsmarowujemy ją, a następnie przykrywamy
trzecią częścią ciasta. Ostatnią warstwą jest czekoladowo-miętowa.
KREM
CZEKOLADOWO-MIĘTOWY:
1 tabliczka czekolady o smaku mięty (lub 100 g AFTER EIGHT)
250 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Serek zmiksować i dodawać po łyżce
czekolady. Wszystko wymieszać. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, ostudzić,
a następnie wlać do kremu i całość zmiksować. Następnie krem wyłożyć na ciasto,
wyrównać, a całość posmarować nutellą i obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)
tylko zobaczyłam miniaturkę zdjęcia głównego i zapragnęłam zrobić!;)
OdpowiedzUsuńwow, wow, wow!
OdpowiedzUsuńi nie mam więcej do dodania :p
Wygląda zachwycająco. :) Pracochłonnie - ale pysznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe wygląda! Ależ to musi być smakowite! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie na coś takiego mam ochotę! :)
OdpowiedzUsuńAle musiało być pyszne:-)) Tylko wystraszyłam się 0,5 kg mascarpone:-) Pobudziłyście wszystkie kubki smakowe...
OdpowiedzUsuńBrzmi niezwykle ciekawie. Niezwykle...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a smak musi mieć rewelacyjny w takich połączeniach:-)
OdpowiedzUsuńCzekoladowo-miętowy smak to mój ulubiony. A ciasto...poezja smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasto piękne, a zdjęcia jeszcze piękniejsze:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
przypomina mi to ciasto bez pieczenia... jak znajdę przepis to dziewczynom podeślę coby zrobiły i obcykały
OdpowiedzUsuń