niedziela, 10 lutego 2013

Z miętową czekoladą




Ostatnio miałyśmy okazję zjeść pyszne ciacho z miętowym posmakiem autorstwa naszej chóralnej koleżanki – Moniki. Zachwycone i zainspirowane nowym smakiem postanowiłyśmy zrobić TAPENDOWĄ wersję.
Zapraszamy!!!

 









CIASTO:

·         6 żółtek

·         200 g mąki

·         100 g cukru

·         1 kostka margaryny KASIA

·         60 g mielonych orzechów laskowych

·         30 g posiekanych orzechów włoskich

·         30 g płatków migdałowych

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, orzechy, płatki migdałowe, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i rozsmarować na dużej blaszce (oryginalna z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 160°C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Jeszcze gorący podzielić na trzy równe części (prostokąty).

 

MASA ŚMIETANOWA:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%

1 śmietan-fix

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami, dodać do serka. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na pierwszą część zimnego ciasta, a za pomocą rękawa cukierniczego tu i ówdzie zrobić dodatkowo kleksiki. Pomiędzy te kleksy wyłożyć wiśniową konfiturę. Całość przykryć drugą częścią ciasta, na które wykładamy kilka łyżek nutelli i rozsmarowujemy ją, a następnie przykrywamy trzecią częścią ciasta. Ostatnią warstwą jest czekoladowo-miętowa.

 

KREM CZEKOLADOWO-MIĘTOWY:

1 tabliczka czekolady o smaku mięty (lub 100 g AFTER EIGHT)

250 g serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

50 ml gorącej wody
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Serek zmiksować i dodawać po łyżce czekolady. Wszystko wymieszać. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, ostudzić, a następnie wlać do kremu i całość zmiksować. Następnie krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, a całość posmarować nutellą i obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)

 



11 komentarzy:

  1. tylko zobaczyłam miniaturkę zdjęcia głównego i zapragnęłam zrobić!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wow, wow!
    i nie mam więcej do dodania :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachwycająco. :) Pracochłonnie - ale pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe wygląda! Ależ to musi być smakowite! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie na coś takiego mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale musiało być pyszne:-)) Tylko wystraszyłam się 0,5 kg mascarpone:-) Pobudziłyście wszystkie kubki smakowe...

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi niezwykle ciekawie. Niezwykle...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, a smak musi mieć rewelacyjny w takich połączeniach:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekoladowo-miętowy smak to mój ulubiony. A ciasto...poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto piękne, a zdjęcia jeszcze piękniejsze:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. przypomina mi to ciasto bez pieczenia... jak znajdę przepis to dziewczynom podeślę coby zrobiły i obcykały

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...