sobota, 13 kwietnia 2013

Czarne Tagliatelle






Czarne tagliatelle, czarne spaghetti to produkty barwione naturalnym atramentem z kałamarnicy. Wiele osób ma wyobrażenie, że smak takiej pasty  musi być dziwny, lub przynajmniej inny- nic bardziej mylnego, „ czarny makaron” jest neutralny w smaku.

Tajemnica „ czarnego” makaronu, została odkryta. Pora na zaskakujące składniki sosu:

-         2-3 ząbki czosnku
-         2-3 fileciki anchois
-         3 sztuki krewetek
-         chilli w płatkach- wg uznania
-         sercówki w naturalnej zalewie
-         starta skórka z połowy cytryny
-         cynamon do smaku
-         1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
-         Kilka łyżek Oliwy EV
-         Ewentualnie sól do smaku

Oraz 120- 150 g makaronu *



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ





 
 

17 komentarzy:

  1. Wyglądają dobrze muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić sercówki w zalewie? No tak pewnie w Poznaniu, bo w Zielonej nie doświadczysz;-(
    Już po raz kolejny widzę dodatek cynamonu do krewetek, bardzo ciekawe:-)
    No i na koniec o daniu - GENIALNE!:-)
    Pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, na plecach- z włoskiego Lidelka, przyniosłam.
      0,99 € warte zachodu, tym bardziej, że paczka sercówek w Makro to koszt, żeby nie skłamać ok. 50 zeta.
      Owszem, ze świeżych sercówek wylewa się świeża woda morska, ale czasem trzeba iśc na kompromis.

      Mule się bardzo dobrze sprawdzą, a te w Zielonej i to świeże z pewnością uświadczysz :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. ...po wyprawie do Hiszpanii mój małżonek rozsmakował się w daniach z atramentem kałamarnicy ;D... muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważaniejsze, że w rodzinie są sojusznicy :D

      Pozdrawiam Tapendową Elę

      Kasia

      Usuń
  4. oo! przepis na czarno! mam taki makaron w lodówce i cały czas nad nim myślę..lada chwila będę medytować:) miłego Weekendu :)kolorowego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny makaron! Wspaniale skomponowane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawam, czy ten makaron atramentowy czarne ślady na języku zostawia? :P

    Serdeczne pozdrowienia od dybki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też żałujemy, że nie ma efektów ubocznych ;)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  7. zjawiskowy makaron:) pożeram go wzrokiem!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam okazję jeść taki raz, w restauracji. Z różowiutkim łososiem prezentował się wspaniale zaskakująco :) Smakował jak zwykły makaron, czym, muszę przyznać, byłam odrobinę rozczarowana... Taki kolor jednak zobowiązuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałyśmy na wstępie, "czarny makaron" jest neutralny w smaku, za to jego kolor zobowiązuje i zachęca do przygotowania kontrastowego sosu, dla oka lub dla podniebienia !


      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  9. Dziękujemy za miłe słowa, oraz za to, że do nas wpadliście !


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale zgłodniałam patrząc na Wasze zdjęcia, taki makaron nie dość że wygląda świetnie to w takim połączeniu musi smakować wyśmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra, wyznam jak na spowiedzi, że czarnego makaronu nie jadłam!!!Ale kupię i zrobię coś w podobie :)

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wyglada bardzo apetycznie :) robie e-zakupy i szukam takiego makaronu barwionego atramentem kalamarnicy. Przygotuje specjalnie na spotkanie dzis wieczorem dla znajomych i męża. Oby ich ten atrament nie zniechecil :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...