niedziela, 23 czerwca 2013

Jak oczyścić mule




Każdą muszlę z osobna należy oczyścić z zabrudzeń. Najlepiej do tego celu użyć noża i drucianego zmywaka.

Przy pomocy noża usunąć z muszli wystający wąs. Nie odcinać go, tylko energicznym pociągnięciem wyrwać.

Wszsytkie muszle dokładnie umyć, te które są uszkodzone wyrzucić.

Muszlę otwartą, niekoniecznie należy wyrzucić.  Jeśli się zamknie, np. po uderzeniu nią w blat stołu, oznacza, to że znajdująca się w środku małża, jest żywa.

Tak przygotowane małże nadają się do dalszej obróbki. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

13 komentarzy:

  1. warto tu napisać, że czyszczenie musi sie odbywac w bardzo zimnych warunkach, zimna woda etc... inaczej małze zaczną sie otwierać....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Jest to oczywista zasada, która dotyczy mycia nie tylko małży, ale również mięsa i ryb.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. Fachowa instrukcja :) To najmniej przeze mnie lubiany etap przyrządzania tych stworków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, to nawet jest relaksujące :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. super :) ostatnio po raz pierwszy je jadłam i teraz mam ochotę sama je przygotować :) więc ta instrukcja na pewno pójdzie w ruch :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawidłowa reakcja :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. Jakoś jeszcze się za nie nie zabierałam, ale po Waszej instrukcji kto wie...:-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. podobno najlepiej wrzucić je do miski z zimną wodą i lodem, sama nigdy nie jadłam, może kiedyś się na nie skusze :) Pozdrawiam, KAsia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muli mnie na przygotowanie muli. A na zajadanie cieknie ślinka. Jak je przyrządziłyście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasycznie :D
      http://tapenda.blogspot.com/2012/08/mule-klasycznie-2-dania.html

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  7. Dziękujemy,że do nas wpadliście

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo, nie byłem pewny czy robię to dobrze, a znajdowałem różne informacje na zagranicznych stronach www.
    Mule jak dotąd jadałem wyłącznie w restauracjach, ale zawsze marzyłem by nauczyć się przyrządzać je samodzielnie i zaskoczyć gości.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...