Droga
do wykonania własnego domowego pieczywa może wydawać długa i kręta, dlatego uznałyśmy,
że najlepiej nie rzucać się na głęboką wodę, ale rozpocząć od przepisów
najłatwiejszych. Wybór padł na ciabattę, która również i w Polsce jest już
bardzo popularna i lubiana. Proponowany przepis na wykonanie Ciabatty jest
bardzo prosty, i co również ważne, nie wymaga dodatkowych nakładów inwestycyjnych,
szczególnie takich jak zakup „mocnego
robota”.
Ciasto
nie wymaga wyrabiania, wystarczy je dobrze wymieszać drewnianą łyżką i co
najważniejsze, ono się samo robi w nocy, kiedy my smacznie śpimy :D
Składniki:
- 350 g wody ( temperatura pokojowa) *
- 400g mąki * *
- 60g oliwy EV
- 6g soli
- 4 g cukru
- 3g granulowanych drożdży
* Wszystkie
składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone,
** użyto mąką
pszenną „ poznańską” typ 500
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Wspaniałe!Bardzo lubię"ciabatki":)A drożdże granulowane tzn.suche?
OdpowiedzUsuńtak :D !
UsuńNapisałyśmy granulowane dla odróznienia od suszonych ( świeże ususzone)
W każdym razie chodzi o te kupne w torebeczkach ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuję-dla mnie te w torebeczkach to są właśnie "suche"drożdże,ale juz wiem co miałyście na myśli:)Wypróbuję:)
UsuńRewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńjesteście genialne:D:D:D kradnę przepis i sama sobie takie upiekę;)
OdpowiedzUsuńO Jezusie...;-) Nie wytrzymam bez przełykania głośno śliny;-)
OdpowiedzUsuń