środa, 31 lipca 2013

Ciabatta





Droga do wykonania własnego domowego pieczywa może wydawać długa i kręta, dlatego uznałyśmy, że najlepiej nie rzucać się na głęboką wodę, ale rozpocząć od  przepisów najłatwiejszych. Wybór padł na ciabattę, która również i w Polsce jest już bardzo popularna i lubiana. Proponowany przepis na wykonanie Ciabatty jest bardzo prosty, i co również ważne, nie wymaga dodatkowych nakładów inwestycyjnych, szczególnie takich jak zakup  „mocnego robota”.

Ciasto nie wymaga wyrabiania, wystarczy je dobrze wymieszać drewnianą łyżką i co najważniejsze, ono się samo robi w nocy, kiedy my smacznie śpimy :D



Składniki:

  • 350 g wody ( temperatura pokojowa) *
  • 400g mąki * *
  • 60g oliwy EV
  • 6g soli
  • 4 g cukru
  • 3g granulowanych drożdży

* Wszystkie składniki płynne nie były przeliczane zostały zważone,

** użyto mąką pszenną „ poznańską” typ 500




Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe!Bardzo lubię"ciabatki":)A drożdże granulowane tzn.suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :D !

      Napisałyśmy granulowane dla odróznienia od suszonych ( świeże ususzone)
      W każdym razie chodzi o te kupne w torebeczkach ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    2. Dziękuję-dla mnie te w torebeczkach to są właśnie "suche"drożdże,ale juz wiem co miałyście na myśli:)Wypróbuję:)

      Usuń
  2. jesteście genialne:D:D:D kradnę przepis i sama sobie takie upiekę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Jezusie...;-) Nie wytrzymam bez przełykania głośno śliny;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...