SKŁADNIKI:
4-5 filetów drobiowych
sól, pieprz do smaku
PANIERKA:
¾ szklanki bułki tartej
½ szklanki startego parmezanu
Filety przeciąć wzdłuż, a następnie posypać z dwóch stron solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
SOS:
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka startego (na grubych oczkach) sera mozzarella
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych warzyw
Pomidory wyłożyć do miseczki dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia wlać trochę tłuszczu i trochę przygotowanego sosu, a następnie układać usmażone filety (tak, aby jeden kawałek zachodził na drugi) i wyłożyć startą mozzarellę. Na koniec wszystko tu i ówdzie polać sosem. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C termoobieg) na ok.20 minut. My podałyśmy z makaronem i lekko podsmażonymi wstążkami cukinii.
Smacznego!!!
Smacznego!
bardzo ciekawe danie. sycące, ale nie ciężkie.
OdpowiedzUsuńaromatyczne. i zapewne smakowite!
pozdrawiam.
piękne zdjęcia:) fantastycznie podany kurczak:) z całą pewnością poezja smaku!
OdpowiedzUsuńPrzygotowane po królewsku! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności, panierka z parmezanem, mmmm. :)))
OdpowiedzUsuńParmezan to mój najlepszy kumpel, tylko zawsze co się zjawi to od razu znika.... chyba mnie nie lubi :P Pyszności u Was! Zrobię jak powrócę z ierwszej serii wakacyjnej. Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAle fajne danie:) dziękuję za inspiracje.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)