środa, 24 lipca 2013

FILETY DROBIOWE zapiekane




SKŁADNIKI:
4-5 filetów drobiowych
sól, pieprz do smaku

PANIERKA:
¾ szklanki bułki tartej
½ szklanki startego parmezanu
Filety przeciąć wzdłuż, a następnie posypać z dwóch stron solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.







SOS:
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka startego (na grubych oczkach) sera mozzarella
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka  suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych warzyw
Pomidory wyłożyć do miseczki dodać zmiażdżony czosnek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać.




Do żaroodpornego naczynia wlać trochę tłuszczu i trochę przygotowanego sosu, a następnie układać usmażone filety (tak, aby jeden kawałek zachodził na drugi) i wyłożyć startą mozzarellę. Na koniec wszystko tu i ówdzie polać sosem. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C termoobieg) na ok.20 minut. My podałyśmy z makaronem i lekko podsmażonymi wstążkami cukinii.

Smacznego!!!








Smacznego!






















6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe danie. sycące, ale nie ciężkie.
    aromatyczne. i zapewne smakowite!
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia:) fantastycznie podany kurczak:) z całą pewnością poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowane po królewsku! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, panierka z parmezanem, mmmm. :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Parmezan to mój najlepszy kumpel, tylko zawsze co się zjawi to od razu znika.... chyba mnie nie lubi :P Pyszności u Was! Zrobię jak powrócę z ierwszej serii wakacyjnej. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne danie:) dziękuję za inspiracje.

    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...