wtorek, 22 października 2013

Pieczone Ziemniaki z Dodatkiem Bułki Tartej






Pieczone ziemniaki, to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu lub kolacji. Nie ma cienia przesady w stwierdzeniu, w naszej opinii, że pieczone ziemniaki fantastycznie komponują się ze wszystkimi potrawami. Co więcej, pieczone ziemniaki, stanowią pyszną bazę dla zup. W naszym przypadku, zrobienie  np. aromatycznej, z nutą rozmarynu zupy kalafiorowej, do której dodajemy zmiksowane tak lub podobie przyrządzone ziemniaki, graniczy z cudem i udaje się 1 raz na 10 przypadków. Po prostu, ile byśmy ziemniaków nie upiekły tyle zostaje natychmist skonsumowane.

Ten przepis od pozostałych dotychczas publikowanych przez nas przepisów na pieczone ziemniaki wyróżnia dodatek bułki tartej, mały szczegół, ale robi wielką różnicę. Bułka tarta, w której ostatecznie zostaną obtoczone ziemniaki, w trakcie pieczenia staje się złocista, chrupka i nasycona aromatami przypraw. Lubimy takie przyjemności.


Składniki *:
  • 1 kg ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego
  • oliwa EV- wg potrzeb
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta bułka
* ilości  wg uznania.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

11 komentarzy:

  1. bardzo mi się podoba dodatek bułki tartej do ziemniaczków:) muszę wypróbować, bo u nas też są często serwowane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, mąż będzie zachwycony :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. iiiiiiiiiiiiiiiiiii ten zapach!!! Zawsze mam problem, które zrobić te z bułką tartą, czy tez te z sokiem z świeżych pomarańczy....mmmmm!!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sądzę, że bułeczka, może iść z każdą odmianą ziemniaków z piekarnika.

      AAAAten zapach :D

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  3. Nie dziwię się, że wszystko zostaje skonsumowane:-) U mnie podobnie zresztą choć ja nie z Wielkopolski, ale pyry uwielbiamy:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne sa takie ziemniaczki :) Ja czasem dodaję semoliny zamiast bułki tartej. Ale do pieczenia użyłabym oliwy rafinowanej - extra vergine nie powinna być poddawana obróbce cieplnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzamy, się z tobą, aby dobrać tłuszcz tak, aby był adekwatny do przygotowanej potrawy.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Dziękujemy, że do nas wpadliście :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. ty jestes nieznaj
    \

    OdpowiedzUsuń
  7. hi hi fajny przeopis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...