sobota, 18 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z masą kokosową



Pyszne i łatwe ciasto... zwłaszcza dla wielbicieli kokosowego smaku.
Zapraszamy  :):)






CIASTO CZEKOLADOWE :
 przepis znajduje się TUTAJ




MASA KOKOSOWA:

         500 ml mleka
      0,5 szklanki cukru
        200 g masła
           250 g wiórków kokosowych
          16 g cukru wanilinowego 
   oraz
   400 ml kremówki
   1 łyżka cukru
   2 opakowania śmietan fixu



Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.



Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut).


Do gorącej masy należy dodać masło i mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić(*).



Następnie ubić kremówkę z cukrem i śmietan fixem.


Ubitą kremówkę dodajemy do masy kokosowej i delikatnie mieszamy. 

 Na ciasto czekoladowe wykładamy masę kokosową i wyrównujemy, a następnie dekorujemy polewą czekoladową.


Smacznego !!!


15 komentarzy:

  1. wygląda świetnie;) przydałby mi się kawałek do kawy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Kochana :):)
      Zapraszamy i pozdrawiamy !!!

      Usuń
  2. Byłam pewna, że to sernik jak zobaczyłam zdjęcie:-). Wygląda mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a tu zmytłka....kokos...serdeczności Olimpia :):)
      Dziękujemy i zapraszamy!!!

      Usuń
    2. no własnie to była czarodziejska sztuczka z tym kremem, tez myślałam, że to masa serowa.... bo taka ciemna masa jestem, hi hi :D

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  3. Od dawna juz szukam takiego przepisu...dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobnie robię bounty cake:) ale nie dodaje kremówki. Skosztowałabym tego cudeńka:)

    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokosowe smaki, a ciasto wygląda bosko, więc najchętniej teraz wyciągnęłabym łapkę i się poczęstowała kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jej, co za boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. W smaku ok ale kompletnie nie trzyma sie "kupy", rozwala się masa wiórkowa; to normalne czy coś źle poszło? Hmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaką blachę te proporcje? Bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozmiar formy to 24x 34 cm ...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...