czwartek, 30 stycznia 2014

Czarne oliwki- pieczone i aromatyzowane




Czarne oliwki zazwyczaj stanowią składnik jakiegoś dania lub jego dopełnienie. W tym jednak przepisie oliwki występują w roli głównej.

W tradycji południa Europy oliwki są bardzo ważne- z nich pozyskuje się przede wszystkim oliwę, która uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy w diecie człowieka. Choć to najważniejsza rola oliwek, to prawda jest taka, że oliwki dodatkowo są wykorzystywane w kompozycjach sałatek, jako dodatki do pizzy, w sosach do makaronu, w smarowidłach typu Tapenda/ Tapenada); oliwki się panieruje ( olive ascolane), suszy, smaży, marynuje, nadziewa; oliwki stanowią też podstawowe składniki dań- na przykład włoska Caponata.

Może to bardzo dalekie porównanie, jednak w warunkach polskich, oliwki to taka nasza kapusta- milion zastosowań i zawsze smacznie. Grecy, Hiszpanie czy Włosi mają oliwki na co dzień, więc z nich przyrządzają swoje dania, z kolei Polacy czy Niemcy mają kapustę i też zawsze jest pysznie. 

Dziś przepis na oliwki pieczone i aromatyzowane cytrusami i ziołami. Gotowe służą do zakąszenia wprost ze słoika, można je podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak sery, suszone pomidory,  suszone i aromatyzowane wędliny, świeży chleb i wiele wiele innych....

Wybrałyśmy aromatyczne dodatki i dajemy gwarnacje smaku.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ



Składniki:
  • czarne oliwki bez pestki- słoik 950 ml, waga oliwek po odsączeniu wody 450 g
  • pomarańcze- połowa jednej sztuki lub jedna mała sztuka
  • cytryna- połowa 1 sztuki  
  • czosnek- 2-3 ząbki
  • płatki chili- mała płaska łyżeczka
  • oliwa EV- ok. 100 ml lub wg potrzeb
  • rozmaryn- igiełki z dwóch świeżych gałązek lub mrożonych
  • tymianek - 4 gałązki, świeże lub mrożone

7 komentarzy:

  1. ciekawość mnie zżera, wzrokiem pożeram te wasze oliweczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, jakie to aromatyczne! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące :)
    Bardzo lubię oliwki, przygotowane w ten sposób muszą smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o fajny pomysł tak jeszcze nie robiłam z oliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda,że domownicy nie lubią oliwek ;(...ja je uwielbiam i te są zjawiskowe!!!
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze, to masakra jakaś. Jak żyć ;)

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  6. Dla mnie to one są smażone, muszę zrobić, bo wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...