Limanda należy do ryb z gatunku flądrowatych, zatem z Limandy, tak samo jak z Flądry czy z Soli, można pozyskać małe i płaskie filety. Obecnie na rynku spotyka się Limandę tylko w postaci mrożonych oczyszczonych filetów, co ma swoje pozytywne strony biorąc pod uwagę, że sprawienie świeżej ryby takiego gatunku nie należy do najprostszych. Piszemy o tym TUTAJ.
Smażona Limanda w parmezanowej panierce, to bardzo łatwy, smaczny i efektowny sposób przygotowania właśnie takich gatunków ryb. Ser typu parmezan to bardzo uniwersalny i zarazem szlachetny produkt; ser jest pikantny i słony i właśnie te jego właściwości pozwalają na budowanie harmonijnego kontrapunktu nawet dla ryb.
Ciekawostką są pozostałe dodatki. Szałwia i masło. Wiele przepisów, w tym i nasze, rezerwuje te składniki dla okraszenia pasty typu ravioli z nadzieniem wykonanym z ricotty ze szpinakiem czy dyni. Choć przepis traktuje o rybie, nie ma w nim żadnego dysonansu.
Limanda, podobnie jak sola, to bardzo delikatny gatunek morskiej ryby. Parmezanowa chrupka panierka i wymienione dodatki tworzą bardzo smaczny i zachwycający rezultat, porównywalny z tym jaki towarzyszy talerzowi pełnemu ravioli z oblanych masłem aromatyzowanym świeżą szałwią.
Limanda, podobnie jak sola, to bardzo delikatny gatunek morskiej ryby. Parmezanowa chrupka panierka i wymienione dodatki tworzą bardzo smaczny i zachwycający rezultat, porównywalny z tym jaki towarzyszy talerzowi pełnemu ravioli z oblanych masłem aromatyzowanym świeżą szałwią.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- limanda- filety 300 g
- jajko- 1 sztuka
- ser typu parmezan- ok. 70 g, lub wg potrzeb
- masło- 1 łyżka
- szałwia- 10 listów mrożonych lub świeżych
- pieprz- do smaku
Pycha! Podoba mi się taka wersja!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńNormalnie dostałam ślinotoku:-)) Nie omieszkam wypróbować na obu rodzajach masła;-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńw serowej panierce, super pomysł !
OdpowiedzUsuńnie znam tej ryby, muszę u mnie poszukać.
PS: piękna muzyka, jak się do Was zajrzy. słyszę mój ukochany flet, cudowne skrzypce...ach!
Karmelitko, Limandę obecnie znajdziesz w sieci typu Cash& Carry.
UsuńSoli, z kolei od dłuższego czasu nie ma !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
widzę, że nie tylko za mną chodzi rybka;) u mnie dzisiaj będą kotleciki rybne:D
OdpowiedzUsuńobowiązowo wpadniemy zatem na przepis :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ej cudowne! Choc nie moge Zrobic dzisiaj po grypa nie odpuszcza i ledwo zyje. Skorzystam Pozniej.
OdpowiedzUsuńZ szałwią bardzo aromatyczne musiało wyjść :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze tej rybki.
OdpowiedzUsuńAle trzeba będzie skoro zachwalacie tak apetycznie tym daniem:)
Pozdrawiam ciepło :)
Tak się napatrzyłam wczoraj na tę Waszą "flądrowatą", że fileciki z flądry wczoraj kupiłam. No i z nimi była prosta sprawa. Gorzej, że poszłam dalej i napotkałam świeże kerguleny no i też im nie odpuściłam ale kłopot z nimi mały miałam. Zaraz przeszukam czy macie coś o kergulenach bo Wasze pomocne zdjęcia by mi się w tym temacie przydały:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie miałam okazji przygotowywać takiego dania z ryby, ale jeśli będzie okazja to na pewno spróbuję. osobiście jestem wielką zwolenniczką łososia i jak zamawiam go z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ to wiem, że mogę liczyć na najwyższej jakości rybę.
OdpowiedzUsuń