sobota, 8 lutego 2014

Ciasto bananowe


Wilgotne, aromatyczne ciasto, które zazwyczaj piecze się w
 formie babki-chlebka, zmieniłyśmy w dostojny torcik 
bananowo-orzechowo-czekoladowy z nutką pomarańczy. 
Mamy nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu, 
a kubki smakowe zwariują.

Zapraszamy !!!






SKŁADNIKI CIASTA:




250 g mąki
200 g brązowego cukru (my dodatkowo go zmieliłyśmy)
3 duże banany rozgniecione na miazgę
125 ml. mleka
1 duże jajo
200 g orzechów włoskich
200 g czekolady(100 g gorzkiej i 100 g mlecznej z orzechami)
1 ½ proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu









Za pomocą miksera łączymy jajo, lekko rozgniecione banany i mleko.






Wszystkie sypkie składniki przesypujemy do jednej miski


i dokładnie mieszamy za pomocą np. rózgi.


Następnie po łyżce dosypujemy do masy jajeczno-bananowej. 
Miksujemy do połączenia się składników.


 Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy (średnica 26 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni termoobieg) na ok. 30- 40 minut - do tzw. "suchego patyczka".


   Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa krążki.


KREM:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
starta skórka z połowy pomarańczy


Należy pamiętać o umyciu pomarańczy przed użyciem.

  
Śmietanę ubijamy z sypkimi składnikami. 


Następnie do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser mascarpone 
oraz skórkę pomarańczową


i wyciskamy ok.1 łyżki soku. Wszystko miksujemy.

 
Tak przygotowany krem wykładamy na pierwszy blat. Wyrównujemy i przykrywamy drugim lekko go dociskając.



Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu i obficie 
obsypujemy płatkami np. orzechów laskowych.


 O i tak się prezentuje ;)


Smacznego !


14 komentarzy:

  1. Ten kontrast ciasta i masy pięknie się prezentuje. Pewnie tak samo smakuje:-) Mmmm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciacho, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ośliniłam Wam stronę cała! Idę piec jakieś ciacho. Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda perfekcyjnie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Zachwycający widok!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja na sam widok już zwariowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie się zapowiada i jak pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje kubki smakowe szaleją kiedy to czytam :) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy :):)
    Wszystkich milutko pozdrawiamy i oczywiście zapraszamy !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy ciasto jest wystarczająco wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest w sam raz i naszym zdaniem nie wymaga dodatkowego nasączenia.
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...