sobota, 22 marca 2014

Ciasto pomarańczowe - bez glutenu

 Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta).
Choroba wynikająca z nietolerancji glutenu to celiakia. Powoduje stany zapalne śluzówki jelita cienkiego i niszczy kosmki jelitowe, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych.
Na polskim rynku na szczęście, jest już wiele produktów bezglutenowych.
Dla tych co zmagają się z tą chorobą
oraz na prośby czytelniczek podajemy przepis na ciasto-babkę, bardzo smaczne, pulchne, lekkie o ciekawym smaku.
 
 
Zapraszamy!
 
 
 
 
 
200 g masła
200 g mielonych migdałów
100 g mąki kukurydzianej
150 g cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duża pomarańcza
oraz
tłuszcz do wysmarowania formy
(o wymiarach: 32cm x 10cm)
bułka tarta.


Przygotowujemy formę smarując ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
 
Utrzeć masło z cukrem.

w osobnej miseczce połączyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia.


 Do masy dodać łyżkę sypkich składników i zmiksować.
 

 

Następnie wbić pierwsze jajko i ponownie zmiksow


Kolejno wbijać pozostałe jajka i wsypywać po trochu sypkie składniki ciągle ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy.
 

 
Na koniec dodać skórkę startą z dużej, sparzonej pomarańczy i całość ponownie zmiksować.



Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy.

I wstawiamy do nagrzanego piekarnika = 180 stopni na około 40 minut ( do tzw."suchego patyczka")


Tuż przed podaniem ciasto skrapiamy sokiem z pomarańczy

 
i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!!





11 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie wygląda! Uwielbiam pomarańczowe wypieki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto i ten jego zapach. Bardzo fajna ta forma :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obcenie trwa prawdziwy boom na wszystko co bez glutenu, i nie chodzi wcale o to, że wiele osób glutenu nie przyswaja, tylko o "modę oczyszczającą" :D

    Pozdrawiam
    Ksia

    OdpowiedzUsuń
  5. Bezglutenowe, pomarańczowe i na dodatek na mące migdałowej? To się po prostu musi udać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pachnie pachnie pachnie mi tu pomarańczowo ;]
    Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozdrawiamy Wszystkich i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej jakie pyszne to ciacho pomarańczowe, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułka tarta nie jest bezglutenowa przecież.

    OdpowiedzUsuń
  10. W smaku rewelacja, ale bardzo, bardzo tłuste. Gdyby tak zastąpić 100g masła czymś innym (nie tłuszczem) - co by to mogło być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać tylko 100 - 130 g masła i użyć np. Kasi zamiast typowego masła :) Pozdrawiam!!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...