sobota, 1 marca 2014

Sernik z chałwą



Sernik dla wielbicieli chałwy oraz dla tych, którzy poszukują oryginalnego smaku. Charakteryzuje się zwartą strukturę, idealnie się kroi i ma 
niesamowity smak. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, 
a chałwowa polewa dopełnia wszystko. Oczywiście upiekłyśmy go w towarzystwie pary wodnej.

Polecamy !!!






SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
·         80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
·         1/2 szklanki cukru
·         4 duże jajka
·         pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·      250 g chałwy sezamowej (my użyłyśmy waniliowej) 
    pokrojonej lub pokruszonej na grubsze kawałki
·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

oraz 
posiekane migdały bez skórki

UWAGA !!!!
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.




 Składniki na spód:
·         100 g ciastek (np. digestive lub inne)
·         40 g masła, roztopionego


 Ciasteczka pokruszyć ( ręcznie lub za pomocą blendera ) - struktura bułki tartej . Dodać roztopione masło i wymieszać.


Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem (użyłyśmy silikonowej i nie potrzebowałyśmy papieru) do pieczenia, na spód wysypać masę    ciasteczkową i wyrównać.




Ser, ekstrakt z wanilii i cukier utrzeć za pomocą miksera.







Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.





Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. 



Następnie dodać chałwę.


Za pomocą szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.



Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. 


 Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą (my wlałyśmy gorącą). Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.


Wyjąć z formy zupełnie wystudzony. 


Polewa chałwowa:
·         150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
·         pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)


Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać.


Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić.


Aby uniknąć grudek całość zmiksowałyśmy blenderem.


Gotową, lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik.



A następnie dekorujemy rozdrobnionymi migdałami (bez skórki).
Schładzamy przed podaniem - najlepiej 12h w lodówce.



Smacznego !!!























12 komentarzy:

  1. uwielbiam chałwę, świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, sernik w takim wydaniu to musi być niebo w gębie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest 2 x dla mnie, bo jestem poszukiwaczką oryginalnych smaków i .... mam słabość do chałwy (niestety). Ale cóż tam :) Sernik wygląda pysznie i pięknie i pewnie zjadłabym taki kawałek do kawy :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można upiec ten sernik bez tzw. kąpieli wodnej? Pierońsko boję się tej metody pieczenia :(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale my ostatnio tylko w towarzystwie pary wodnej pieczemy (góra i dół - piekarnik)...POLECAMY gorąco i to nic strasznego :) :) POZDRAWIAMY!!!

      Usuń
  5. Polecamy, zapraszamy i pozdrawiamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, doskonały! Uwielbiam chałwowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Po moim cieście chałwowym nie wątpię, że sernik smakował niebiańsko. Najbardziej mnie ciekawi jak Wam udało sie go wyciągnąć z formy silikonowej?
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenka, z tej faaaaaajnej formy wszystko wyskakuje ;):)

    Serdeczności:):)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam.. ślinka cieknie na te pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...