Smak tej domowej szynki wynagrodzi nam czas, jaki poświęcimy na jej kilku dniowe przygotowania. Trzy-cztery doby mięso "leżakuje" w solance, a następnie zostaje dokładnie natarte marynatą i w zamkniętym naczyniu lub w worku upieczone w piekarniku.
Zapraszamy!
POTRZEBNE BĘDĄ:
szynka ( waga od 1-1,5kg mięsa wieprzowego)
sól i wodę (szklankę wrzątku i zimnej przegotowanej lub źródlanej)
Należy przygotować naczynie, w którym przez kilka dni będzie
leżała szynka (miska, garnek).
Jeżeli wasza szynka waży 1 -1,5 kg potrzebne są
Jeżeli wasza szynka waży 1 -1,5 kg potrzebne są
3 - 4 łyżki (normalne) soli.
Do gorącej wody wsypujemy sól.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli
Woda musi ostygnąć...możemy przyspieszyć to dolewając zimnej wody (przegotowanej lub źródlanej) - my dolałyśmy wody źródlanej niegazowanej. Wkładamy mięso.
Szynka musi być całkowicie zanurzona w wodzie i tak zostawiamy ją do następnego dnia w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Przez kolejne dni należy obracać szynkę.
Jeżeli okaże się, że woda, w której leży szynka zmieniła kolor, to należy ją wylać. A następnie powtórzyć procedurę: zrobić roztwór (woda+sól), dolać wodę, zanurzyć szynkę i znowu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Każdego kolejnego dnia obracamy szynkę.
Czwartego dnia przygotowujemy marynatę.
Potrzebne będą:
pieprz czerwony (lub czarny), 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3-4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej, 1 łyżeczka imbiru, 3-4 liście laurowe, 6-9 sztuk ziela angielskiego oraz 100 ml oleju,
4-5 ząbków czosnku, 2-3 szalotki lub zwykłe średnie cebule.
Do 100 ml oleju dodajemy imbir,
słodką paprykę
czosnek i majeranek.
Wyciskamy czosnek
i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana marynatę
wylewamy na szynkę
i dokładnie nacieramy nią mięso.
Przygotowane mięso można odstawić do lodówki na kilka godzin
lub włożyć od razu do naczynia
(żaroodporne z przykrywką lub worek),
dolać ok. 150 ml wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie szalotkę
lub cebulę pokrojone w ćwiartki oraz 3-4 ząbki czosnku.
Tak przygotowaną szynkę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) - na każdy 1kg mięsa 1 godzina w piecu+ 20 minut)
Nasza ważąca ok.1,2 kg była prawie 2 godziny w piekarniku.
Nasza ważąca ok.1,2 kg była prawie 2 godziny w piekarniku.
A po upieczeniu wyglądała tak :):)
Smacznego!!!
Taką szyneczkę z pewością zrobię, w końcu mam instruktaż !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
i.... nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
mmm... kocham domowe szynki... a ta wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDoskonale przygotowane! Bardzo krucho i delikatnie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDomowa szynka to jest coś! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńNo zobaczymy co mi wyjdzie - wsadziłam szynkę do solanki :)
OdpowiedzUsuń