Dzisiaj opowiemy o naszej lasagne. Danie pochodzi z regionu Emilia
Romania i prezentuje typowy przykład kuchni z " Grubej Bolonii".
Tradycyjna lasagna, a taką właśnie przygotowałyśmy to połączenie ragu ` czyli sosu mięsnego wykonanego na bazie wołowiny i wieprzowiny, sosu beszamel oraz płatów ciasta, w tym przypadku kupnych. Dobrych rzeczy nigdy dość, więc wierzch, zgodnie z tradycją,
został oprószony startym serem typu parmezan.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- płaty ciasta- 12 sztuk ( do wykorzystania bez gotowania)
- sos mięsny ragu- 3/4 litra
- sos beszamel - 1/2 litra
- ser typu parmezan- starty, 3/4 szklanki lub wg potrzeb
- woda- wg potrzeb
- sól- wg potrzeb
- oliwa- 2 łyżki
Mniam, uwielbiam to danie, choć się go wystrzegam z wiadomych powodów :) Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuńnic poza słowem kocham nie przychodzi mi do głowy:) ubóstwiam to danie:D nieźle narobiłyście mi dziewczyny smaku na lasagne:D ja jedynie upraszczam sobie robotę i używam makaronu, który nie wymaga gotowania;)
OdpowiedzUsuńoj zapragnęłam ją zjeść :) pycha!
OdpowiedzUsuńJa raczej robię z suchych:-) O jesoo jaka jestem głodna, uciekam stąd;-)
OdpowiedzUsuńBuziaki:-))
no i znowu głodna jestem...:P
OdpowiedzUsuńA podobno lasagne nie jest zbyt fotogeniczna. Wam się udało :). Wygląda pysznie :).
OdpowiedzUsuńDziękujemy, że do nas wpadliście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Uwielbiam ją! Mogę jeść codziennie, pyszności :)
OdpowiedzUsuń