czwartek, 24 kwietnia 2014

Tradycyjna Lasagne




Dzisiaj opowiemy o naszej lasagne. Danie pochodzi z regionu Emilia Romania i prezentuje typowy przykład kuchni z " Grubej Bolonii". Tradycyjna lasagna, a taką właśnie przygotowałyśmy to połączenie ragu ` czyli sosu mięsnego wykonanego na bazie wołowiny i wieprzowiny, sosu beszamel oraz płatów ciasta, w tym przypadku kupnych. Dobrych rzeczy nigdy dość, więc wierzch, zgodnie z tradycją, został oprószony startym serem typu parmezan. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


składniki: *
  • płaty ciasta- 12 sztuk ( do wykorzystania bez gotowania)
  • sos mięsny ragu- 3/4 litra
  • sos beszamel - 1/2 litra 
  • ser typu parmezan- starty, 3/4 szklanki lub wg potrzeb
dodatkowo dla ugotowania ciasta
  • woda- wg potrzeb
  • sól- wg potrzeb
  • oliwa- 2 łyżki
ilość dla naczynia o wielkości 25x 19 cm. 4 warstwy

8 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam to danie, choć się go wystrzegam z wiadomych powodów :) Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  2. nic poza słowem kocham nie przychodzi mi do głowy:) ubóstwiam to danie:D nieźle narobiłyście mi dziewczyny smaku na lasagne:D ja jedynie upraszczam sobie robotę i używam makaronu, który nie wymaga gotowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zapragnęłam ją zjeść :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja raczej robię z suchych:-) O jesoo jaka jestem głodna, uciekam stąd;-)
    Buziaki:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. no i znowu głodna jestem...:P

    OdpowiedzUsuń
  6. A podobno lasagne nie jest zbyt fotogeniczna. Wam się udało :). Wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy, że do nas wpadliście.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ją! Mogę jeść codziennie, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...