sobota, 26 kwietnia 2014

Szynka domowa nie tylko na Wielkanoc


Smak tej domowej szynki wynagrodzi nam czas, jaki poświęcimy na jej kilku dniowe przygotowania. Trzy-cztery doby mięso "leżakuje" w solance, a następnie zostaje dokładnie natarte marynatą i w zamkniętym naczyniu lub w worku upieczone w piekarniku.
 
Zapraszamy!
 

 

 POTRZEBNE BĘDĄ:
 szynka ( waga od 1-1,5kg mięsa wieprzowego)
 sól i wodę (szklankę wrzątku i zimnej przegotowanej lub źródlanej)
 

Należy przygotować naczynie, w którym przez kilka dni będzie
leżała szynka (miska, garnek).
Jeżeli wasza szynka waży 1 -1,5 kg potrzebne są
3 - 4 łyżki (normalne) soli.

 Do gorącej wody wsypujemy sól.
 
 
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli
 
 
Woda musi ostygnąć...możemy przyspieszyć to dolewając zimnej wody (przegotowanej lub źródlanej) - my dolałyśmy wody źródlanej niegazowanej. Wkładamy mięso.


 Szynka musi być całkowicie zanurzona w wodzie i tak zostawiamy ją do następnego dnia w chłodnym miejscu lub w lodówce.
 
Przez kolejne dni należy obracać szynkę.
Jeżeli okaże się, że woda, w której leży szynka zmieniła kolor, to należy ją wylać. A następnie powtórzyć procedurę: zrobić roztwór (woda+sól), dolać wodę, zanurzyć szynkę i znowu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.

 
Każdego kolejnego dnia obracamy szynkę.


Czwartego dnia przygotowujemy marynatę.
 Potrzebne będą:
 pieprz czerwony (lub czarny), 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3-4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej, 1 łyżeczka imbiru, 3-4 liście laurowe, 6-9 sztuk ziela angielskiego oraz  100 ml oleju, 
 4-5 ząbków czosnku, 2-3 szalotki lub zwykłe średnie cebule.



Do 100 ml oleju dodajemy imbir,
 
  
słodką paprykę
 
 
czosnek i majeranek.


Wyciskamy czosnek

 
i wszystko dokładnie mieszamy.



Tak przygotowana marynatę
 
 
wylewamy na szynkę

 
i dokładnie nacieramy nią mięso.
 
 
Przygotowane mięso można odstawić do lodówki na kilka godzin

 
lub włożyć od razu  do naczynia
(żaroodporne z przykrywką lub worek),
dolać ok. 150 ml wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie szalotkę
lub cebulę pokrojone  w ćwiartki oraz 3-4 ząbki czosnku.

 
Tak przygotowaną szynkę oprószamy świeżo mielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) -  na każdy 1kg mięsa 1 godzina w piecu+ 20 minut)
Nasza ważąca ok.1,2 kg była prawie 2 godziny w piekarniku.

 
  A po upieczeniu wyglądała tak :):)
Smacznego!!!

 
 






6 komentarzy:

  1. Taką szyneczkę z pewością zrobię, w końcu mam instruktaż !

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. i.... nie pożałujesz :)
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... kocham domowe szynki... a ta wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonale przygotowane! Bardzo krucho i delikatnie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa szynka to jest coś! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No zobaczymy co mi wyjdzie - wsadziłam szynkę do solanki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...