Dziś rzecz o idealnej Panna Cotta, czyli "gotowanej śmietanie" Jaka ona powinna być ?
Z całą pewnością Panna Cotta powinna być mięciutka, lekka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Idealna Panna Cotta powinna błyszczeć i powinna być podawana schłodzona. Najlepiej, jeśli w akompaniamencie Panna Cotta występuje aksamity sos, z naciskiem na " aksamitny", po to, aby nic nie zmąciło delikatności Panna Cotta.
Taki właśnie jest nasz przepis- jest to przepis idealny. Waniliowa Panna Cotta w towarzystwie bezpestkowego sosu ze świeżych truskawek. Pyszności.
Panna Cotta to bardzo łatwy do wykonania deser o konsystencji chmurki, i w zależności od tego na co mamy apetyt, Panna Cotta może smakować wanilią, czekoladą, kawą, truskawkami, cytryną i innymi smakami.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Składniki: *
- śmietana - 400 g, 30%
- cukier puder- 60 g
- żelatyna- 3 listki, 5 g
- laska wanilii- pół laski
- mleko- 100 ml
- truskawki- 300 g
- syrop cukrowy- 3 łyżki lub wg potrzeb
Idealny deser, chcę i to najlepiej zaraz! :)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze podejście było nieudane, bo użyłam za mało żelatyny. Co prawda zgodnie z opakowaniem ale ma zwyczaj używać miarek kuchennych i było jej za mało. A miało być tak pięknie jak u Was:) Pycha.
OdpowiedzUsuńNigdy jej nie jadłam tak naprawdę. Zawsze tylko kęs... Muszę w końcu ją przygotować, dzięki za przepis skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPięknie zatopiona w sosie truskawkowym...:-)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam! nie wstyd Wam tak kusić z samego rana?;) Przez Was zaśliniłam wszystko w koło! hahahahaha oj zjadłabym sobie taki deserek, a z truskawkami, to już w ogóle byłby dla mnie raj:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką tego deseru, ale ta Wasza kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!! Wygląd i nazwa tego DESERU zawsze mnie fascynował:)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Znów nam się zachciało Panna Cotta. To jest idealny deser na każdą porę roku.
OdpowiedzUsuńDziekęjemy, że do nas wpadliście.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wygląda pięknie :) Smakuje pewnie też! Podziwiam zdjęcia
OdpowiedzUsuńA, i zapraszam do mnie w odwiedziny:
OdpowiedzUsuńhttp://ziolowaszuflada.blogspot.com/