wtorek, 6 maja 2014

Waniliowa Panna Cotta






Dziś rzecz o idealnej Panna Cotta, czyli "gotowanej śmietanie" Jaka ona powinna być ? 
Z całą pewnością Panna Cotta powinna być mięciutka, lekka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Idealna Panna Cotta powinna błyszczeć i powinna być podawana schłodzona. Najlepiej, jeśli w akompaniamencie Panna Cotta występuje aksamity sos, z naciskiem na " aksamitny", po to, aby nic nie zmąciło delikatności Panna Cotta.

Taki właśnie jest nasz przepis- jest to przepis idealny. Waniliowa Panna Cotta w towarzystwie bezpestkowego sosu ze świeżych truskawek. Pyszności. 

Panna Cotta to bardzo łatwy do wykonania deser o konsystencji chmurki, i w zależności od tego na co mamy apetyt, Panna Cotta może smakować wanilią, czekoladą, kawą, truskawkami, cytryną i innymi smakami.    
  

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

 

Składniki: *
  • śmietana - 400 g, 30%
  • cukier puder- 60 g
  • żelatyna- 3 listki, 5 g
  • laska wanilii- pół laski
  • mleko- 100 ml
* ilość na 5 sztuk deseru -120 ml każdy
dodatkowo na sos:
  • truskawki- 300 g
  • syrop cukrowy- 3 łyżki lub wg potrzeb

11 komentarzy:

  1. Idealny deser, chcę i to najlepiej zaraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje pierwsze podejście było nieudane, bo użyłam za mało żelatyny. Co prawda zgodnie z opakowaniem ale ma zwyczaj używać miarek kuchennych i było jej za mało. A miało być tak pięknie jak u Was:) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jej nie jadłam tak naprawdę. Zawsze tylko kęs... Muszę w końcu ją przygotować, dzięki za przepis skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zatopiona w sosie truskawkowym...:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniam mniam! nie wstyd Wam tak kusić z samego rana?;) Przez Was zaśliniłam wszystko w koło! hahahahaha oj zjadłabym sobie taki deserek, a z truskawkami, to już w ogóle byłby dla mnie raj:D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ten deser w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem wielką fanką tego deseru, ale ta Wasza kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja!!!! Wygląd i nazwa tego DESERU zawsze mnie fascynował:)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znów nam się zachciało Panna Cotta. To jest idealny deser na każdą porę roku.
    Dziekęjemy, że do nas wpadliście.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie :) Smakuje pewnie też! Podziwiam zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  11. A, i zapraszam do mnie w odwiedziny:
    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...