Ciasto drożdżowe ma wielu
zwolenników i przeciwników...Tapenda je uwielbia
i często je piecze z różnymi dodatkami.
Dzisiaj proponujemy DROŻDŻÓWKI z truskawkami.
Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ:
Oczywiście nie dodałyśmy tym razem żurawiny, bo mamy sezon truskawkowy.
Jeżeli ciasto klei się do rąk należy podsypać trochę mąki i chwilę jeszcze wyrobić, a następnie pozostawić je na ok. 20-30 minut, aby wyrosło - tak jak tapendowe :):)
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość należy je rozwałkować
(na ok.1cm grubości)
a następnie za pomocą np. szklanki wyciąć krążki (ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem), a jej dnem szklanki zrobić w każdym wgłębienie, przyciskając szklankę, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu).
Przygotowujemy owoce - myjemy, usuwamy szypułki i dzielimy na ćwiartki.
We wgłębieniu układamy kilka ćwiartek truskawek
i posypujemy kruszonką, na którą przepis znajdziesz TUTAJ:
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez ok.25 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....:):)
Smacznego !!!
Wyglądają wprost obłędnie, wzięłabym jedną na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZnakomite! Pyszności!
OdpowiedzUsuńTak jestem przeciwnikiem ciasta drożdżowego, w tym sensie, że takie świeże i jeszcze ciepłe całe bym zżarła, a potem wyrzuty sumienia by mnie dręczyły ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
haha widzę, że też się skusiłyście na takie drożdżówki:) ślicznie wam wyszły:) u mnie tez takie same wypieki na blogu:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wyszły te drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie drożdżówki!
OdpowiedzUsuńfantastyczne te wasze drożdżówki z truskakwami! super widać każdy etap ciężkiej pracy! ja niedawno robiłam, ale drożdżówki z dżemem i truskawkami
OdpowiedzUsuńMnom, boskie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe drożdżówki z truskawkami:)))
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny słonecznie pozdrawiamy i zapraszamy :):)
OdpowiedzUsuńTapenda
Właśnie się delektuje super polecam:)
OdpowiedzUsuńPyszne te wasze buły. Zamierzam jeszcze z malinkami zrobić :-)
OdpowiedzUsuń