niedziela, 15 czerwca 2014

Drożdżówki z truskawkami

 
Ciasto drożdżowe ma wielu
zwolenników i przeciwników...Tapenda je uwielbia
 i często je piecze z różnymi dodatkami.
Dzisiaj proponujemy DROŻDŻÓWKI z truskawkami.
Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ:
 
 
 
 
Oczywiście nie dodałyśmy tym razem żurawiny, bo mamy sezon truskawkowy.
Jeżeli ciasto klei się do rąk należy podsypać trochę mąki i chwilę jeszcze wyrobić, a następnie pozostawić je na ok. 20-30 minut, aby wyrosło - tak jak tapendowe :):)
 
 
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość należy je rozwałkować
 (na ok.1cm grubości)

 
a następnie za pomocą np. szklanki wyciąć krążki (ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem), a jej dnem szklanki zrobić w każdym wgłębienie, przyciskając szklankę, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu).
 
 
Przygotowujemy owoce - myjemy, usuwamy szypułki i dzielimy na ćwiartki.


  We wgłębieniu układamy kilka ćwiartek truskawek



 i posypujemy kruszonką, na którą przepis znajdziesz TUTAJ:
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez ok.25 minut.

 
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....:):)
 
Smacznego !!!



13 komentarzy:

  1. Wyglądają wprost obłędnie, wzięłabym jedną na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jestem przeciwnikiem ciasta drożdżowego, w tym sensie, że takie świeże i jeszcze ciepłe całe bym zżarła, a potem wyrzuty sumienia by mnie dręczyły ! :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. haha widzę, że też się skusiłyście na takie drożdżówki:) ślicznie wam wyszły:) u mnie tez takie same wypieki na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wyszły te drożdżówki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystkie drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne te wasze drożdżówki z truskakwami! super widać każdy etap ciężkiej pracy! ja niedawno robiłam, ale drożdżówki z dżemem i truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe drożdżówki z truskawkami:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za odwiedziny słonecznie pozdrawiamy i zapraszamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się delektuje super polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne te wasze buły. Zamierzam jeszcze z malinkami zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...