wtorek, 10 czerwca 2014

Tarta Owocowa z Kremem Cukierniczym


Każda pora roku obfituje w sezonowe owoce, dzięki którym ciasto owocowe za każdym razem będzie inne i niepowtarzalne w smaku. Tarta owocowa to jeden z pomysłów na kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców.

Kruche ciasto po brzegi wypełnione kremem i udekorowane fantazyjnym układem owoców, najpierw ujmuje swoją urodą, aby następnie uzależnić swoim smakiem. W tym stwierdzeniu nie ma za grosz przesady, jeśli wziąć pod uwagę kilka szczegółów niniejszego "performansu".


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki:
na kruche ciasto:
  • mąka typ 650- 250 g plus niewielka ilość do formy
  • masło- 100 g plus niewielka ilość do formy
  • cukier puder lub cukier drobny- 100 g
  • żółtko- 1 sztuka
  • sól- szczypta 
  • zimna woda- 1-2 łyżki 
  • sok z cytryny + woda do zaaromatyzowania i zwilżenia gotowego kruchego ciasta. 
* ilość dla formy o średnicy 24 cm. 

na krem cukierniczy:
  • mleko- 1/2 litra
  • żółtka- 4 sztuki
  • cukier- 80 g
  • mąka pszenna 50-70 g
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
dodatkowo:
  •  owoce sezonowe- wg potrzeb

10 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita letnia tarta. Nie mogę się napatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie:) zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypasiona tarta! Wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oko i kubki smakowe cieszy :)
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny! świetny przepis i fantastyczne wykonanie! Oko ucieszone zdjęciami a i chęć wielka aby jutro składniki nazbierać i próbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki deser to radość dla oczu i ...podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świeta tarta a ilość owoców sprawia, że ślina sama napływa do ust :) będe musiała sobie taką zrobić jak nic :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy połaczenie dżemu i wody stworzy galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w rodzaju galaretki, tak jak przedstawiają to zdjęcia. W przypadku zastosowania świeżego kiwi, wykluczone jest używanie klasycznej galaretki z żelatyną, ponieważ kiwi powoduje, że galaretka nie tężeje.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...