Przystawka, przekąska rozbudzająca kubki smakowe...dojrzałe morele zapiekane z ugotowanym brokułem i serem np. z niebieską pleśnią lub gorgonzolą i płatki migdałowe...wszystko zapieczone w piekarniku
i podane na ciepło lub zimno.
Zapraszamy!!!
Potrzebne nam będą dojrzałe morele,
które należy umyć, osuszyć
i przekroić na połówki, usunąć pestki
SKŁADNIKI :
kilka moreli,
kilka różyczek ugotowanych brokułów,
garść płatków migdałowych,
ok. 50 g sera (my wybrałyśmy z niebieską pleśnią)
pokrojonego w kostkę,
listki mięty do dekoracji,
kilka liści świeżego szpinaku,
oraz
naczynie żaroodporne,
papier do pieczenia
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia
i układamy na nim połówki moreli - wgłębieniem do góry.
O tak!
Do każdego wgłębienia (miejsca po pestce) wkładamy
kilka różyczek ugotowanych brokułów,
a następnie płatki migdałowe
i kostki sera.
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego
(180 stopni termoobieg)
i pieczemy ok.20 minut.
Serwujemy na liściach np. szpinaku i ozdabiamy listkami mięty.
Smacznego !
Fantastyczna przystawka! Mniam!!!
OdpowiedzUsuńdla mnie bardzo innowacyjne połączenie, składniki fajne, więc całość zapewne bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Mniam ale to musi być pyszne. Jakie pyszne smaki i aromaty :-) z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na przystawkę :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam...:-)
OdpowiedzUsuńAle to musi być nieziemsko smaczne :)
OdpowiedzUsuńA jaki inny ser mozna użyć? Chciałabym, zeby trzylatek też spróbował :)
OdpowiedzUsuńmoże z mozzarellą byłoby smacznie...albo zrobić ze słodkim twarożkiem :) :)
UsuńPozdrawiamy!
dziękuję za odpowiedz :) niestety nie mogę nigdzie kupic takich moreli :( sa tylko te małe. Mogę uzyć brzoskwiń? :)
UsuńPyszne, tylko wystarczy 10 minut pieczenie ;) I dużo lepsze na zimno - na ciepło morela jest "mało zwarta".
OdpowiedzUsuń