sobota, 2 sierpnia 2014

Torcik "Pavlova"

 
 
Wielka, puchata, krucha beza, z kremem na bazie serka mascarpone i kremówki oraz masą owoców.  Należy przypomnieć, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która podczas tournée po Australii (choć Nowozelandczycy twierdzą, że było to na ich wyspie) w latach dwudziestych ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego...
a my myślimy, że inspiracją tego deseru była suknia tancerki.
 
Zapraszamy!!!
 
 
 
 
 
SKŁADNIKI BEZY:
 
5 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli 
 
 
 
Formę płaską (taką oryginalną z piekarnika) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm.

 
Za pomocą miksera białka ubijamy z szczyptą soli
i dodajemy po łyżce cukru

 
cały czas ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany

 
Przesiewamy mąkę

 
i wlewamy łyżeczkę świeżego soku z cytryny. Wszystko miksujemy chwilę.

 
Tak przygotowaną masę wykładamy na papier formując
coś w rodzaju wulkanu [ nieczynnego oczywiście :) ]
za pomocą np. łyżki sylikonowej

 
Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika, a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy przez ok.75-80 minut. Beza powinna lekko się zarumienić, a jej wierzch suchy i kruchy. Może popękać.
Po upieczeniu zostawiamy ją w piekarniku z uchylonymi
drzwiczkami najlepiej na całą noc.

 
Wybrałyśmy owoce sezonowe.
Potrzebujemy ok.
 
250 g malin
150 g borówek
100 g porzeczek
 

 
Krem:
 
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 -3 łyżki cukru pudru


 
Ubijamy śmietanę z cukrem do uzyskania
 puszystej i sztywnej konsystencji

 
Do ubitej  śmietany dodajemy po łyżce serka. Cały czas miksujemy.

 
Uzyskany krem wkładamy (DELIKATNIE) do środka bezy

 
a teraz owoce 


 
jeszcze kilka listków świeżej, pachnącej mięty i gotowe!
 
Najlepiej podawać natychmiast, ale jeżeli musi chwilę poczekać na gości przechowujcie go w lodówce.


Smacznego !


12 komentarzy:

  1. Mam takie pytanie. Czy robiąc ten " wulkan" trzeba tak kombinować, aby faktycznie beza była pusta w środku i zamknita na górze, czy uformować ten krater tak jak idzie i po upieczeniu, wyskrobać środek ? Pytam się, bo w życiu takiego cuda nie robiłam!

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak na fotce...uformować "wulkan". Nic nie skrobać....hihihih ;) on sam popęka i trochę opadnie... i zrobi się taki kraaater :)

      Usuń
  2. Pyszności :-) nigdy jeszcze nie robiłam tego ciasta :-) wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje, uwielbiam bezy a ta wygląda wyjątkowo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie - taka dostojna, a jednocześnie cudownie delikatna... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam...Prowadzicie świetnego bloga,bardzo bym chciała przejrzeć wcześniejsze przepisy,ale nie jest to możliwe,albo może ja coś żle robię.Klikam np: w kategorię ciasta i torty i owszem wyświetla mi się kilka przepisów ,ale ostatnich,a nie wiem jak wejść w starsze,to samo w innych kategoriach,może coś podpowiecie...Przepisy super...Pozdrawiam.Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, aby wyświetlić całą zawartośc danej kategorii, przeroluj to co ci się wyświetli do samego końca. Na samym końcu, po prawej zobaczysz opcję ( na wallu, nie na boczym pasku) "wyświetl starsze posty" Kliknij tę opcję. W ten spsób wyświetlą Ci się starsze przepisy. Aby wyśwetlić jeszcze starsze, postępuj analogicznie.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    2. witam, wygląda i pewnie smakuję obłędnie ale jak mam owoce mrożone to też mogą być czy tylko świeże? a jeśli mogą byc to położyć mrożone czy rozmrozić? :)
      aga4232

      Usuń
    3. Aga najlepsze są świeże :) owoce....odradzam mrożone...zbyt dużo soku i wody.

      Usuń
    4. no też tak pomyślałam... dzięki :) ale w takim razie w zimie to z czym robić pavlową?

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...