Tapenda nadaje z Wielkopolski, więc rzeczą naturalną jest, że pochylamy się nad każdym przepisem traktującym o pyreczkach. Tym razem pod lupę wzięłyśmy pyreczki z Niemiec i Austrii. Oprócz smażonych i pieczonych ziemniaków, nasi zachodni i dalsi południowi sąsiedzi, uwielbiają sałatki ziemniaczane. Określenie "sałatka" jest trochę mylące, gdyż jak się okazuje ichniejsze ziemniaki w postaci sałatki to w 99.99% przypadków przystawki do mięs serwowane na tym samym talerzu.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- ziemniaki- 600 g
- wywar wołowy- 250 ml
- czerowna cebula- 1 sztuka
- ocet- do smaku
- musztarda- do smaku
- cukier- do smaku
- szczypiorek- do smaku
- sól i czarny mielony pieprz - do smaku
- olej słonecznikowy- 3 łyżki lub wg potrzeb
proste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńPięknie zobrazowana kartoffelsalat;-) Pamiętam jak zaczynałam pracę, to w pokoju siedzialam z Niemką, która na każde święta robiła te ziemniaczki i do tego kawał wędzonej surowej szynki obsmażała i sos na tym robiła:-)
OdpowiedzUsuńja po prostu kocham ziemniaki i natchniona przepisem jutro sobie taką sałatkę zrobię :D
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam ogólnie za ziemniakami, ale moi rodzice ją kochają i od dawna planują, żeby wykonać ją własnoręcznie!
OdpowiedzUsuńTeż miałam ją w planie...ale trochę w innej wersji ;)
OdpowiedzUsuńU mnie na imprezach rodzinnych numer 1
Wygląda przepysznie!!!
Serdeczności :)
Dawaj inna wersję, ja chętnie skorzystam !!! :D
UsuńPozdrawiam Kasia
Zjadłabym takie danie :-) z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńFajne i lubie je w Niemczech i poza nimi.
OdpowiedzUsuń