wtorek, 2 września 2014

Sałatka Ziemniaczana czyli Kartoffelsalat




Tapenda nadaje z Wielkopolski, więc rzeczą naturalną jest, że pochylamy się nad każdym przepisem traktującym o pyreczkach. Tym razem pod lupę wzięłyśmy pyreczki z Niemiec i Austrii. Oprócz smażonych i pieczonych ziemniaków, nasi zachodni i dalsi południowi sąsiedzi, uwielbiają sałatki ziemniaczane. Określenie "sałatka" jest trochę mylące, gdyż jak się okazuje ichniejsze ziemniaki w postaci sałatki to w 99.99% przypadków przystawki do mięs serwowane na tym samym talerzu. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ



Składniki:
  • ziemniaki- 600 g
  • wywar wołowy- 250 ml
  • czerowna cebula- 1 sztuka
  • ocet- do smaku
  • musztarda- do smaku
  • cukier- do smaku
  • szczypiorek- do smaku
  • sól i czarny mielony pieprz - do smaku
  • olej słonecznikowy- 3 łyżki lub wg potrzeb

8 komentarzy:

  1. Pięknie zobrazowana kartoffelsalat;-) Pamiętam jak zaczynałam pracę, to w pokoju siedzialam z Niemką, która na każde święta robiła te ziemniaczki i do tego kawał wędzonej surowej szynki obsmażała i sos na tym robiła:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja po prostu kocham ziemniaki i natchniona przepisem jutro sobie taką sałatkę zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam ogólnie za ziemniakami, ale moi rodzice ją kochają i od dawna planują, żeby wykonać ją własnoręcznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też miałam ją w planie...ale trochę w innej wersji ;)
    U mnie na imprezach rodzinnych numer 1
    Wygląda przepysznie!!!
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawaj inna wersję, ja chętnie skorzystam !!! :D

      Pozdrawiam Kasia

      Usuń
  5. Zjadłabym takie danie :-) z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne i lubie je w Niemczech i poza nimi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...