piątek, 26 września 2014

Sandacz Pieczony z Szynką i Figami



Sandacz to bardzo szlachetna ryba, charakteryzuje go piękne, zwarte mięso, delikatne w smaku. Dzięki tym cechom, ryba wykorzystywana jest do tworzenia najbardziej wyrafinowanych przepisów. Wg własnych kryteriów, sandacza zaliczamy do kategori "kurczaków morskich".  Łatwo i prosto wytłumaczymy naszą logikę. Z uwagi na wymienione wyżej właściwości mięsa, dobierając dodatki oraz sposób obróbki, rybę możemy zastąpić na przykład drobiem i na odwrót. Wystarczy dopracować szczegóły i dopasować czas obróbki, a w każdym przypadku rezultat będzie zadawalający. Innym przykładem " morskich kurczaków" wg tych samych kryteriów są krewetki prawns . Nie należy oczywiście traktować naszej logiki, jako zachętę z rezygnacji z konsumpcji ryb i owoców morza, wręcz przeciwnie, jest to impuls do kreatywnego wykorzystania tych produktów.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

Składniki:
  • filet sandacza- 400 g
  • szynka długodojrzewająca- 4 plasterki
  • figi- 4 sztuki
  • tymianiek- 2 gałązki, świeży lub mrożony
  • oregano- 1/4 łyżeczki, suszony
  • sól morska- 1/4 łyżeczki
  • skóra cytrynowa- 1/2 sztuki
  • oliwa EV- 5 łyżek
  • brandy- 30 ml ( opcja)
  • woda- wg potrzeb

8 komentarzy:

  1. Jaki boski ten sandacz :) Muszę w takiej wersji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, jeszcze tak nie próbowałam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie dobrane składniki:) cudowne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale rozpusta !!!

    Zapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie :-) zaskakujący dodatek figi :-) ale lubię różne smaki w daniu więc by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na sandacza...palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...