Sandacz to bardzo szlachetna ryba, charakteryzuje go piękne, zwarte mięso, delikatne w smaku. Dzięki tym cechom, ryba wykorzystywana jest do tworzenia najbardziej wyrafinowanych przepisów. Wg własnych kryteriów, sandacza zaliczamy do kategori "kurczaków morskich". Łatwo i prosto wytłumaczymy naszą logikę. Z uwagi na wymienione wyżej właściwości mięsa, dobierając dodatki oraz sposób obróbki, rybę możemy zastąpić na przykład drobiem i na odwrót. Wystarczy dopracować szczegóły i dopasować czas obróbki, a w każdym przypadku rezultat będzie zadawalający. Innym przykładem " morskich kurczaków" wg tych samych kryteriów są krewetki prawns . Nie należy oczywiście traktować naszej logiki, jako zachętę z rezygnacji z konsumpcji ryb i owoców morza, wręcz przeciwnie, jest to impuls do kreatywnego wykorzystania tych produktów.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- filet sandacza- 400 g
- szynka długodojrzewająca- 4 plasterki
- figi- 4 sztuki
- tymianiek- 2 gałązki, świeży lub mrożony
- oregano- 1/4 łyżeczki, suszony
- sól morska- 1/4 łyżeczki
- skóra cytrynowa- 1/2 sztuki
- oliwa EV- 5 łyżek
- brandy- 30 ml ( opcja)
- woda- wg potrzeb
Jaki boski ten sandacz :) Muszę w takiej wersji spróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, jeszcze tak nie próbowałam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniesamowicie dobrane składniki:) cudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńale rozpusta !!!
OdpowiedzUsuńZapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Pyszne danie :-) zaskakujący dodatek figi :-) ale lubię różne smaki w daniu więc by mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńsandacz szynka i figi, UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńMusze Zrobic! Swietne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na sandacza...palce lizać :)
OdpowiedzUsuń