Strudel z jabłkami ( apfelstrudel) jest specjalnością austriackiej kuchni, z kolei zawodowi austriaccy cukiernicy na organizowanych pokazach tak sprawnie manipulują cienkim jak papier ciastem, że w Kowalskim umacnia się przekonanie, że należy ukończyć 3 fakultety, już nawet nie po to, aby ciasto podrzucić, ale po to, aby było czym rzucić i co łapać.
Zasadziwszy się ostatecznie na recepturze ciasta, wszystko stało się oczywiste. Ciasto tworzy siatka glutenowa, która powstaje w wyniku połączenia glutenu zawartego w mące z dodatkiem wody i tłuszczu. Taka po prostu "guma arabska".
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- mąka typ 550- 250 g
- olej- 60 g
- woda- 110 ml
- sól -5 g
- cukier- 5 g
- masło- 50 g
- jabłka- 3 sztuki
- cukier- 100 g
- bułka tarta- 100 g
- cytryna - 1 sztuka
- rodzynki- 60 g
- rum- 100 ml
- cynamon- 1 łyżeczka
- masło 50 g
- cukier puder-1 łyżeczka
Jeszcze się nie odważyłam ale jak widzę jak Wam sprawnie to poszło to przemyśle sprawę:)
OdpowiedzUsuńMISTRZOSTWO ŚWIATA !! TEŻ BYM CHCIAŁA ŻEBY MNIE SIĘ TAK UDAŁ ;)) MOŻE KIEDYŚ SIĘ ODWAŻĘ;WYGLĄDA NIEZWYKLE INSPIRUJĄCO...ZAPRASZAM NA KOKOSOWY JABŁECZNIK:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
Nigdy jeszcze go nie zrobiłam i to był błąd. Muszę to nadrobić, bo Wasz wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńmogłabym go jadać codziennie:) boski!:D
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam! Fantastycznie upieczone!
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda! Ja zawsze robię pierwszą metodą :)
OdpowiedzUsuńAleż piękny!
OdpowiedzUsuńOd dawna mi się marzy, ale wydaje mi się przerażająco wręcz trudny...
Zrobiłam i wyszedł niewiarygodnie dobry i niewiarygodnie ładny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za świetny przepis , kolejny juz :)
Serdecznie dziękujemy za informację. Zapewne ta opinia pozwoli uwierzyć, że 3 fakultetów z "przedmiotu strudel" nie trzeba skończyć, aby takie cudo zrobić :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mam pytanie: lepiej jest strudel podać od razu czy lepiej na drugi dzień?
OdpowiedzUsuńTo już kwestia uznaniowa. Zgaduję, że chodzi Pani/ Panu o to, czy ciasto jest lepsze zaraz po upieczeniu, czy po " przegryzieniu" Słodkośc jest doskonała w dniu pieczenia, po zamrożeniu i odmrożeniu, oraz po schłodzeniu w lodówce. Ciasto nie zawiera chemicznych ulepszaczy, co oznacza, że nie więdnie.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Zaczynam go robić, ale mam pytanie czy nie powinno się trochę "odparować" jabłek? czy nie popłyną podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńjabłka nie są podgrzewane, są pokrojone i wymieszane ze wskazanymi składnikami. Jeśli się dobrze domyślam chodzi Pani/ Panu o płyny, czyli wino + sok jabłkowy powstające w wymiku macerowania. Tak jak słusznie Pan/Pani zauważyła, należy je oddzielić od owców.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tak jak się obawiałem, dziś na fali nieodpartego łakomstwa, zrobiłem apfelstrudel z kremem waniliowym. Nie przeczę że, zapachy rozniosły się po całym domu, ale jak zwabiły rzadko nas odwiedzających znajomych , mieszkających 5 km. dalej - nie wiem ! Summa summarum pozostało ledwo co a jutro musi być jeszcze coś do przedpołudniowej kawy i popołudniowej herbaty ! Teraz przymierzam się do następnych Waszych przepisów . Pozdrawiam serdecznie. Piotr PS Małżonka zaopiniowała wypiek pozytywnie :)
OdpowiedzUsuńPiotrze, to proste, twoi znajomi mają profile na FB i pewnie przeczytali że nosisz się z zamiarami zrobienia strudla :D Nie mogli przegapić takiej gratki. Cieszymy się, że przepis przypadł Wam do gustu. Okazuje się, że kuchnia austriacka ma też swoje perełki kulinarne.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda