Być może ktoś zadaje sobie pytanie, jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a ciastem półkruchym ?
Oba rodzaje ciast wykonuje się z 4 podstawowych składników jakimi są mąka, cukier, masło i jaja. W wersji wytrawnej cukier zostaje pominięty. Jak to się jednak zwykło mawiać: " diabeł tkwi w szczegółach" i okazuje się że tym szczegółem jest chemiczny spulchniacz ciasta w postaci proszku do pieczenia, który obligatoryjnie dodawany jest do ciasta półkruchego.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
składniki:
- mąka typ 500- 250 g
- jajko- 1 sztuka
- masło- 75 g
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- cukier puder- 75 g
- cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)
Skąd Wy to wszystko wiecie?;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te Wasze posty, w których wszystko jest od podstaw i te zdjęcie - wszystko po kolei. :))
OdpowiedzUsuńA co do ciasta kruchego - w Kuchni Polskiej (wydanie jakoś z lat 50.) jest napisane, że ciasto kruche to ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek, Nigdy się nie podjęłam jego zagniatania :)
A to ciekawa sprawa z tymi jajkami. Też nigdy nie próbowałam i szczerze powiedziawszy nawet sobie nie potrafię wyobrazić, jaki efekt dały by te jajka.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tradycyjne ciasto kruche do mazurków jest podobno właśnie z ugotowanymi żółtkami. W jednym odcinku Tom Chef-a były gospodynie wiejskie i tak mówiły :) i też mnie to zaciekawiło ale jeszcze nie wypróbowałam.
UsuńGotowane żółtka dodajemy po przetarciu ich przez sitko.Pozdrawiam.Hala
UsuńHala, dziękujemy za informację :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Lubię ciasto kruche, ale nie lubię go wyrabiać :D
OdpowiedzUsuńmusze upiec by sie przekonac czy smakuje.
OdpowiedzUsuńja korzystam tylko i wyłącznie z przepisu babci i jest dla mnie idealne ! :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Pięknie zobrazowany przepis. Myślę że nawet amator zupełny poradziłby sobie z przygotowaniem ciasta
OdpowiedzUsuńrobie ciasto z gotowanymi zoltkami na mazurki,jest pyszne bardzo kruche ,rozplywa sie w ustach.
OdpowiedzUsuńrobie ciasto z gotowanymi zoltkami na mazurki,jest pyszne bardzo kruche ,rozplywa sie w ustach.
OdpowiedzUsuń