Zapiekanka Makaronowa jest daniem które powstało w wyniku zapotrzebowania, a dokładnie danie powstało w wyniku potrzeby zagospodarowania resztek makaronu z obiadu i kolacji. Podobnie jak w przypadku frittaty, zapiekanka makaronowa stała się sposobem na kreatywne i smaczne wykorzystanie przez włoskie gospodynie domowe tego co pozostało, a czego wyrzucić było szkoda, musimy przecież wziąć pod uwagę, że dawniej makaron wykonywano wyłącznie ręcznie. Być może trudno w to uwierzyć, ale makaronowe resztki z dodatkiem serów takich jak na przykład mozzarella, parmezan to protoplaści nowożytnych zapiekanek makaronowych.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- sos boloński- 300 g
- makaron rurki- 160 g
- pieczarki- 100 g
- mozzarella- 1 sztuka
- parmezan- 50 g
- śmietana - 100 ml
- woda - 3 łyżki
- sól do smaku
Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-) mogę wpaść na obiad :-)
OdpowiedzUsuńU nas w domu wszystko co z makaronem to przejdzie. Rzeczywiście mam trochę makaronu razowego, który mi został i chętnie go wykorzystam:-)
OdpowiedzUsuńświetna zapiekanka właśni szukałam czegoś takkiego na dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńjak jest makaron to biorę bez zastanowienia,
OdpowiedzUsuńjak zapiekanka makaronowa to tym bardziej !