środa, 29 października 2014

Ciasto Półkruche Przepis Podstawowy


Być może ktoś zadaje sobie pytanie, jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a ciastem półkruchym ?
Oba rodzaje ciast wykonuje się z 4 podstawowych składników jakimi są mąka, cukier, masło i jaja. W wersji wytrawnej cukier zostaje pominięty. Jak to się jednak zwykło mawiać: " diabeł tkwi w szczegółach" i okazuje się że tym szczegółem jest chemiczny spulchniacz ciasta w postaci proszku do pieczenia, który obligatoryjnie dodawany jest do ciasta półkruchego


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

składniki:
  • mąka typ 500- 250 g
  • jajko- 1 sztuka
  • masło- 75 g
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • cukier puder- 75 g
  • cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te Wasze posty, w których wszystko jest od podstaw i te zdjęcie - wszystko po kolei. :))
    A co do ciasta kruchego - w Kuchni Polskiej (wydanie jakoś z lat 50.) jest napisane, że ciasto kruche to ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek, Nigdy się nie podjęłam jego zagniatania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawa sprawa z tymi jajkami. Też nigdy nie próbowałam i szczerze powiedziawszy nawet sobie nie potrafię wyobrazić, jaki efekt dały by te jajka.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    2. Tradycyjne ciasto kruche do mazurków jest podobno właśnie z ugotowanymi żółtkami. W jednym odcinku Tom Chef-a były gospodynie wiejskie i tak mówiły :) i też mnie to zaciekawiło ale jeszcze nie wypróbowałam.

      Usuń
    3. Gotowane żółtka dodajemy po przetarciu ich przez sitko.Pozdrawiam.Hala

      Usuń
    4. Hala, dziękujemy za informację :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Lubię ciasto kruche, ale nie lubię go wyrabiać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. musze upiec by sie przekonac czy smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja korzystam tylko i wyłącznie z przepisu babci i jest dla mnie idealne ! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie zobrazowany przepis. Myślę że nawet amator zupełny poradziłby sobie z przygotowaniem ciasta

    OdpowiedzUsuń
  6. robie ciasto z gotowanymi zoltkami na mazurki,jest pyszne bardzo kruche ,rozplywa sie w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  7. robie ciasto z gotowanymi zoltkami na mazurki,jest pyszne bardzo kruche ,rozplywa sie w ustach.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...