wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto na Pierogi i Jego Tajemnice


Dziś kilka słów na temat ciasta na pierogi oraz przepis na ruskie pierogi.

Zasadniczo ciasto na pierogi wykonuje się z trzech podstawowych składników, którymi są mąka, woda i sól dla smaku. Duży udział wody w cieście, zazwyczaj ciepłej, powoduje że skrobia znajdująca się w mące pęcznieje i klei się. Mąka, czym jest słabsza tym posiada mniej białka, ale za to ma więcej skrobi, dlatego ciasto odpowiednio do tej zasady  jest bardziej lub mniej elastyczne. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

Składniki na ciasto:
  • mąka typ 450/500- 300 g
  • woda- ok. 200 ml
  • sól- szczypta
  • jajko- 1 sztuka ( opcja) 

13 komentarzy:

  1. Ja oprócz jajka dodaję też trochę oleju. I najważniejsze - do ciasta wlewam wrzątek, a nie letnią wodę. Wtedy mam gwarancję, że ciasto mi się nie rozerwie i będę mogła rozwałkować je na papier. A pierogi lubimy jak najcieńsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jajka nie dodaję, ale właśnie olej. I gorącą wodę :)
    Ruskie będą w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie dodaję jajek do ciasta na pierogi ale każdy ma swój sprawdzony przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle podejście metodyczne:)
    ja robię różnie, raczej z masłem ale i z jajkiem i bez i z różnych mąk, za to zawsze na silikonowej macie (nawet nie mam stolnicy) i nieprzywierającym wałkiem i dzięki temu unikam podsypywania mąką. No i jak ciasto chwile odpocznie to też lepiej się zachowuje, jak nie mam na to czasu to widzę to przy trzeciej wałkowanej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym. Dawno nie robiłam pierożków. Muszę się za nie zabrać :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też dodaję do ciasta jajko i oliwę lub masło :) wodę gorącą i po wyrobieniu owijam folią na czas dokończenia farszu :)
    ps. nie wyobrażam sobie ruskich bez majeranku w farszu mmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie dodaję jajek, a wodę dodaję gorącą :) Ależ pojadłabym sobie takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kefir wybieram, ale o tym już Ci mówiłam:-) Piękna produkcja pierogowa:-) Teraz tak się zdarza, że każdy weekend mam zajęty, a tylko wtedy mogę je zrobić. pewnie dopiero na święta będę robiła:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, pamiętałam o twoim wyborze, czytając twój przepis na pierogi już w ubiegłym roku. Nasza rozmowa tydzień temu ostatecznie pozwoliła mi na uporządkowanie świata pierogów. Tak jak pisałam Ci, lubię mieć racjonalnie wytłumaczone wszystkie zjawiska. Tylko wtedy zasypiam spokojnie :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  9. A mnie mama nauczyła robić ciasto z mąki, soli i mleka z odrobiną gorącej wody bez jajek, ciasto jest miękkie i elastyczne ... robimy tak odkąd pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zatem mamy następne białko- MLEKO !!! :D

      Dziękujemy za informację i serdecznie pozdrawiamy
      Tapenda

      Usuń
  10. Ja do farszu na ruskie pierogi dodaję kminek w ziarenkach, jak dla mnie przyprawa obowiązkowa. Pozdrawiam.
    Zapraszam do mnie: http://skonka-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...