Zapraszamy na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego.
Efektowny, a przy tym łatwy drożdżowy wieniec, tym razem
w połączeniu z orzechami lakowymi może być ozdobą świątecznego stołu.
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj
UWAGA!
Jeżeli ciasto jest zbyt luźne należy dodać
mąki i ponownie wyrobić.
Kiedy ciasto pięknie wyrośnie
należy je rozwałkować na ok.1cm grubości.
Następnie przygotowujemy masę orzechową.
SKŁADNIKI MASY:
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 g cukru (my użyłyśmy cukru pudru, ale może być zwykły)
2 białka
0,5 łyżeczki cynamonu
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Następnie dodajemy zmielone orzechy i
cynamon.
Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.
Masę orzechową wykładamy na rozwałkowane ciasto
i całość zwijamy w rulon (roladę).
Następnie łączymy końce rulonu.
Za pomocą nożyczek nacinamy zwinięte ciasto.
a całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Otrzymany wieniec posypujemy zmielonymi orzechami.
Wstawiamy do piekarnika (zimnego) i pieczemy w temperaturze
150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok.35-40 minut
(najlepiej do tzw. "suchego patyczka").
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Całość obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Smacznego!!!
ale wam świetny wyszedł:) ja też w tym tygodniu robiłam wieniec drożdżowy z makiem, przepis będzie pod koniec tygodnia na blogu:) To ciasto to moje ulubione na święta, zawsze wcinam je w dużej ilości:)
OdpowiedzUsuńO rany, moje ulubione ciasto ! Hmmm.... zaryzykować i zaskoczyć rodzinę, czy dalej tkwić w przekonaniu,że mnie to się nie upiecze? Mniammmmmm... ;) Pozdrawiam ciepło - M.
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny wieniec, pysznie nadziany!
OdpowiedzUsuńMniam jaki rewelacyjny wieniec, zapisuje sobie przepis i zabieram kawałeczek, pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńOj taki orzechowy...Rozmarzyłam się i upiekę go wkrótce:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasz blog i Wasze przepisy. Na te święta pokusiłam się o zrobienie wieńca drożdżowego i coś poszło nie tak, był tak intensywny smak i zapach drożdży , że nie dało się ciasta zjeść, mam prośbę: może byście zerknęły raz jeszcze na proporcje ciasta w Waszym przepisie, może jest jakaś mała pomyłka albo ja jestem niewydolna kulinarnie. Barszcz wigilijny na zakwasie wyszedł super i polędwiczki w boczku z konfiturą z cebuli - niebo w gębie. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dużo zależy od jakości, świeżości drożdży... ale można oczywiście dodać mniej. Przepis na to ciasto drożdżowe było wielokrotnie sprawdzone przez nasze czytelniczki...dlatego jesteśmy szczerze zdziwione. Pozdrawiamy :) :)
Usuńdziękuję za odpowiedź, będę próbować dalej, pozdrawiam
UsuńCiasto wygląda przepysznie i chciałabym je zrobić, tylko jak piec jeśli nie mam termoobiegu?
OdpowiedzUsuń