niedziela, 7 grudnia 2014

Drożdżowy wieniec z orzechową masą


Zapraszamy na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego.
Efektowny, a przy tym łatwy drożdżowy wieniec, tym razem
 w połączeniu z orzechami lakowymi może być ozdobą świątecznego stołu.
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj
UWAGA!
Jeżeli ciasto jest zbyt luźne należy dodać
 mąki i ponownie wyrobić.
 
 
 
 
 
Kiedy ciasto pięknie wyrośnie
należy je rozwałkować na ok.1cm grubości.
 
 
 
 
Następnie przygotowujemy masę orzechową.
 
SKŁADNIKI MASY:
 
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 g cukru (my użyłyśmy cukru pudru, ale może być zwykły)
2 białka
0,5 łyżeczki cynamonu
 
 
 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.


 
Następnie dodajemy zmielone orzechy i

 
cynamon.

 
Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.


 Masę orzechową wykładamy na rozwałkowane ciasto



 
i całość zwijamy w rulon (roladę).
 
 
Następnie łączymy końce rulonu.



 
Za pomocą nożyczek nacinamy zwinięte ciasto.


 
a całość smarujemy rozmąconym jajkiem.

 
Otrzymany wieniec posypujemy zmielonymi orzechami.




Wstawiamy do piekarnika (zimnego) i pieczemy w temperaturze
150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok.35-40 minut
(najlepiej do tzw. "suchego patyczka").

 
 
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Całość obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.


 
Smacznego!!!




9 komentarzy:

  1. ale wam świetny wyszedł:) ja też w tym tygodniu robiłam wieniec drożdżowy z makiem, przepis będzie pod koniec tygodnia na blogu:) To ciasto to moje ulubione na święta, zawsze wcinam je w dużej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, moje ulubione ciasto ! Hmmm.... zaryzykować i zaskoczyć rodzinę, czy dalej tkwić w przekonaniu,że mnie to się nie upiecze? Mniammmmmm... ;) Pozdrawiam ciepło - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowny wieniec, pysznie nadziany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jaki rewelacyjny wieniec, zapisuje sobie przepis i zabieram kawałeczek, pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj taki orzechowy...Rozmarzyłam się i upiekę go wkrótce:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Wasz blog i Wasze przepisy. Na te święta pokusiłam się o zrobienie wieńca drożdżowego i coś poszło nie tak, był tak intensywny smak i zapach drożdży , że nie dało się ciasta zjeść, mam prośbę: może byście zerknęły raz jeszcze na proporcje ciasta w Waszym przepisie, może jest jakaś mała pomyłka albo ja jestem niewydolna kulinarnie. Barszcz wigilijny na zakwasie wyszedł super i polędwiczki w boczku z konfiturą z cebuli - niebo w gębie. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dużo zależy od jakości, świeżości drożdży... ale można oczywiście dodać mniej. Przepis na to ciasto drożdżowe było wielokrotnie sprawdzone przez nasze czytelniczki...dlatego jesteśmy szczerze zdziwione. Pozdrawiamy :) :)

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, będę próbować dalej, pozdrawiam

      Usuń
  7. Ciasto wygląda przepysznie i chciałabym je zrobić, tylko jak piec jeśli nie mam termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...