czwartek, 16 kwietnia 2015

Pieczony Kurek Czerwony




Od momentu kiedy okazało się, że gallinnella (wł.) to po polsku kurek czerwony żyjemy w przekonaniu, że powiedzenie „ kurka wodna" z pewnością ma jakiś związek z tą rybką. To oczywiście subiektywna opinia nie poparta żadnymi dowodami, ale podejrzenie jest. Z kolei aby zapamiętać nazwę ryby można posłużyć się skojarzeniem nazwy rybki z kranem kuchennym lub łazienkowym, a najlepiej od razu z kurkiem od ciepłej wody.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ,


Składniki:
  • kurek czerwony- 1 sztuka
  • czosnek- 1 ząbek
  • tymianek- 1 gałązka
  • rozmaryn- 1 gałązka
  • cytryna- 1 sztuka
  • kardamon- szczypta
  • oliwa- wg potrzeb
  • woda- 100 ml
  • bułka tarta- 1 łyżka
  • natka pietruszki- 1 łyżeczka
  • sól i pieprz- do smaku

2 komentarze:

  1. Nigdy takiej ryby nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się porozglądać, bo nie widziałam tej rybki:-) Wygląda smakowicie i fajnie rozkrojona do upieczenia:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...