Dziś
 proponujemy gotowany kalafior z bułką tartą. Zapewne wielu z Was 
przygotowuje kalafior bardzo podobnie. Opowiemy Wam jak my przygotowujemy kalafior. Kalafior
 gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelnię dodajemy masło i kiedy
 się rozpuści dodajemy do niego tartą bułkę. Chwileczkę całość przesmażamy,
 a następnie masłem z bułką tartą polewamy gorący kalafior. Całość 
oprószamy mielonym pieprzem oraz dodajemy siekany koperek lub natkę 
zielonej pietruszki, względnie szczypiorek. Zazwyczaj kalafior w takiej 
postaci podajemy z sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem. Kiedy żółtko 
rozleje się na talerzu i połączy się z masłem jest jeszcze smaczniej. 
Kalafior według tego przepisu jest najsmaczniejszy w sezonie. Z 
kalafiorem polecamy podać pyszne malutkie młode ziemniaczki. Niebo w 
gębie- hulaj dusza- piekła nie ma. 
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij  TUTAJ,
Składniki:
- bułka tarta- 1 łyżka
 - kalafior- 1 sztuka
 - koperek- wg uznania
 - masło- 50 g
 - pieprz- do smaku
 - sól- do smaku
 - woda wg potrzeb
 

Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com
Pyszny kalafior :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy w domu kalafior! Ale z bułeczka to tylko ja go jem i pojąć, od lat nie mogę, dlaczego moj maz i moj syn nie lubią tej podsmażonej bułeczki czyli czegoś co ja uważam za gwóźdź tego Dania! Czy to francuski żołądek czy przyzwyczajenia inne od naszych? Ja tam wcinam bułeczkę!
OdpowiedzUsuńLatem jemy tak w piątki.
OdpowiedzUsuńSmaczne danie
OdpowiedzUsuń