środa, 8 lipca 2015

Gotowany kalafior z bułką tartą i koperkiem



Dziś proponujemy gotowany kalafior z bułką tartą. Zapewne wielu z Was przygotowuje kalafior bardzo podobnie. Opowiemy Wam jak my przygotowujemy kalafior. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelnię dodajemy masło i kiedy się rozpuści dodajemy do niego tartą bułkę. Chwileczkę całość przesmażamy, a następnie masłem z bułką tartą polewamy gorący kalafior. Całość oprószamy mielonym pieprzem oraz dodajemy siekany koperek lub natkę zielonej pietruszki, względnie szczypiorek. Zazwyczaj kalafior w takiej postaci podajemy z sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem. Kiedy żółtko rozleje się na talerzu i połączy się z masłem jest jeszcze smaczniej. Kalafior według tego przepisu jest najsmaczniejszy w sezonie. Z kalafiorem polecamy podać pyszne malutkie młode ziemniaczki. Niebo w gębie- hulaj dusza- piekła nie ma. 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij  TUTAJ,

Składniki:
  • bułka tarta- 1 łyżka
  • kalafior- 1 sztuka
  • koperek- wg uznania
  • masło- 50 g
  • pieprz- do smaku
  • sól- do smaku
  • woda wg potrzeb

5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :-)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy w domu kalafior! Ale z bułeczka to tylko ja go jem i pojąć, od lat nie mogę, dlaczego moj maz i moj syn nie lubią tej podsmażonej bułeczki czyli czegoś co ja uważam za gwóźdź tego Dania! Czy to francuski żołądek czy przyzwyczajenia inne od naszych? Ja tam wcinam bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...