sobota, 10 marca 2012

Torcik orzechowy


To jeden ze starszych i sprawdzonych przepisów rodzinnych o ciekawym smaku oraz wyglądzie. Nie jest słodki ani mdły, a połączenie orzechów i czarnej porzeczki trafia w kubki smakowe gości. Ten lekki torcik rozpływa się w ustach … cudowny smak!!!




BISZKOPT:

10 jaj
¾ szklanki cukru
10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka (po jednym), a następnie w osobnej miseczce wymieszać produkty sypkie i delikatnie połączyć za pomocą rózgi z masą jajeczną. Całość przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.ok 160°C (TERMOOBIEG) przez ok. 25-30 minut.

MASA:

800 ml kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
Całość zmiksować do uzyskania „sztywnej” konsystencji.



WIERZCH CIASTA:

1 słoik (0,9l) owoców czarnej porzeczki - odsączyć na sicie.


ZŁOŻENIE CIASTA:

Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki i przełożyć masą śmietanową. Wierzch i boki tortu też posmarować masą, a następnie wyłożyć odcedzone owoce. Udekorować posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Smacznego :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...