środa, 19 lutego 2014

Z Cyklu Owoce Morza- Kalmary Faszerowane




Dziś propozycja przygotowania dania z kalmarami w roli głównej, a dokładnie będą to kalmary faszerowane. Do przygotowania dania użyłyśmy małych "kalmarów baby" i to właśnie je lubimy najbardziej faszerować, gdyż posiadają one bardzo delikatne mięso. Na talerzu serwuje się kilka zgrabnie wyglądających sztuk. W przypadku faszerowania dużych gatunków kalmarów, polecamy podawać je w postaci pokrojonych grubych plastrów. Zawsze to fajniej wygląda na talerzu, aniżeli jedna duża tuba.

Składniki farszu, to nasza propozycja, ale w tej kwestii panuje całkowita dowolność. Polecamy jednak, aby tak dobrać składniki, aby całość nie była mdła. U nas delikatnie wyczuwalne były kapary.

Jeśli danie przygotowywane jest ze świeżych kalmarów, należy je uprzednio oczyścić. Instrukcję pokazujemy w TYM artykule.     


Składniki:
  • kalmary baby- 15 sztuk,
  • wykałaczki- 15 sztuk
Składniki na farsz:
  • bułka tarta- 10 łyżek lub wg potrzeb
  • nogi kalmarów
  • czarne oliwki - 10-15 sztuk
  • kapary- 10- 20 sztuk
  • natka siekanej pietruszki, świeżej lub mrożonej- 1 łyżka   
  • oliwa EV- 5 łyżek lub według potrzeb dla związania farszu
  • czosnek- 1 bardzo mały ząbek
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

14 komentarzy:

  1. Niebiańskie jedzonko! Przygotowanie po mistrzowsku! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, za to " mistrzostwo" :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. kusząca propozycja:)
    W niedzielę też pochłaniałam faszerowane kalmary (rybą) w galarecie. Smacznie było:) Obawiam się, że kalmary przygotowane w ten sposób będą jeszcze lepsze;););)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łoł, kalamary paszerowane rybą i w dodatku w glarecie, a myślałyśmy, że tylko my robimy wynalazaki ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. nigdy nie jadłam kalmarów ale danie wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Meeeeeeeeega apetyczne te kalmarki :)
    Serdeczności !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy sama nie przygotowywałam, ale po Waszej instrucji wyglądają na całkiem proste! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że wizualizacja okaże się pomocna.


      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  6. Ale exclusive danie:) Mnie tylko przeraża to długie duszenie kalmar, co by miękkie były. Przypomina mi się horror z wołowiną po burgundzku, co się dusiła i dusiła a ja taaaaaka głodna byłam.

    Super danie, wpadam na nie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałyśmy- kontrolować sytuację, może się okazać, po 20 minutach będzie " masło" :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  7. Bardzo mi się podoba Wasze danie i nadzienie do kalmarów. Takich małych nie widziałam u nas w Zielonej, tylko te duże. Nabrałam wielkiej ochoty i chyba się przymierzę do nich:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż, Poznań trochę większa wieś, ale w końcu i do WAs dowizą kalmary !


      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  8. Dziękujemy, że do Nas wpadliście !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...