Tapendowa propozycja lekkiego i pysznego sernika
bez pieczenia.
Raz spróbujesz będziesz chciała, chciał każdego dnia :):)
Ser i ciasteczka to super kontrast
Zobaczcie sami!
SKŁADNIKI:
3 opakowania ciastek NEO lub OREO ( użyłyśmy NEO 225 g)
1 kg sera (użyłyśmy sera w wiaderku z Lidla tzw. TWARÓG SERNIKOWY- mielony)
400 ml śmietany kremówki 30%
sok z pół cytryny
200 g cukru pudru
1 łyżką cukru waniliowego ( użyłyśmy z naturalną wanilią)
6 łyżek żelatyny
8 -9 łyżek gorącej wody
SPÓD SERNIKA:
Formę możemy wyłożyć ciasteczkami bez kremu lub zmielić
je i połączyć z tłuszczem.
225 g ciastek NEO
60 g rozpuszczonego masła lub margaryny
Usuwamy krem z ciasteczek,
a następnie za pomocą np. blendera rozdrabniamy.
Do zmielonych ciasteczek wlewamy rozpuszczony tłuszcz.
Całość mieszamy.
Uzyskana konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Masą ciasteczkową wyklejamy formę ( 24x34 cm) i najlepiej włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA SEOWA:
Przygotowujmy żelatynę:
6 łyżek żelatyny zalewamy 8-9 łyżkami gorącej, przegotowanej wody)
Mieszamy i studzimy.
Ubijamy śmietanę 30% z cukrem i śmietan fixem
do uzyskania sztywnej masy.
Do masy śmietanowej dodajemy po łyżce sera mielonego
i zawsze po każdej partii miksujemy
na gładką masę.
Na koniec do masy serowo-śmietanowej dodajemy sok z pół cytryny.
Do tak przygotowanej masy dodajemy wystudzoną żelatynę
i wszystko miksujemy.
Masę śmietanowo-serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Masę wyrównujemy i wykładamy na nią połamane ciasteczka
z kremem (tym razem).
delikatnie wciskamy pokruszone ciastka w masę.
Można sernik tak zostawić i wstawić na ok. 2-4 godzin do lodówki
lub wyłożyć masę śmietanową z fixem i cukrem pudrem.
Ciasteczkami z kremem dekorujemy wierzch sernika.
Na każdym ciasteczku lekko wduszonym w masę śmietanową
robimy za pomocą rękawa cukierniczego rozetkę i całość
schładzamy w lodówce ( najlepiej przez całą noc)
Smacznego!!!
O mamusiu ... :) Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń...i tak też smakuje:):)
UsuńSerdeczności!!!
A co z nadzieniem z ciasteczek
OdpowiedzUsuńTe, które nie wykorzystałyśmy do spodu sernika zjadłyśmy ;) :)
OdpowiedzUsuńA reszta jest z nadzieniem.
Pozdrawiamy!
Wygląda mega! A po co usuwać nadzienie z ciasteczek?
OdpowiedzUsuńWracam, wracam i wracam a odpowiedzi wciąż brak :( Dziewczyny, jesteście?
UsuńSzkoda że nie odpowiadacie na pytania :( tez jestem ciekawa czy można zrobić spod z całych ciasteczek
UsuńPrzepraszamy, że dopiero teraz odpowiadamy, ale powiadomienie na poczcie przerzuciło do skrzynki SPAM :(....Niestety zawsze oddzielamy nadzienie od ciasteczek - jeżeli chodzi o spód, ale możecie Dziewczyny spróbować nie oddzielać i dajcie nam znać jak wyszło :):) Pozdrawiamy!!!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńnie przepadam za oreo, ale ten serniczek zjadłabym bez marudzenia!
OdpowiedzUsuńWspaniały:-), chcę go a jak coś chcę to muszę mieć tak więc zrobię na niedzielę:-)
OdpowiedzUsuńPycha! Mimo, że nie jestem fanką tych ciastek zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńMam takie małe pytanie, domyślam się, że nie chodzi ani o ser pleśniowy, ani żółty, widzę biały. Ale pewności nie mam, jaki dokładnie został użyty rodzaj białego sera: ziarnisty, homogenizowany, biały twaróg - tłusty, półtusty, chudy, a może coś jeszcze innego ?
OdpowiedzUsuńNie chce mi się lecieć do Lidelka, a "składniki" opisać muszę BI
Pozdrawiam
Kasia
Piękny jest taki czarno-biały :)
OdpowiedzUsuńMniam, idealny na upały :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo, bardzo oryginalnie! A Oreo to jeden z ulubionych ciastek mojego Antka... Skusze sie pewnie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na super sernik :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny;);). Pozdrawiamy i zapraszamy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie minimalistyczne kolory w ciastach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Wygląda pysznie :-) mam całą pakę oreo więc zrobię :-)
OdpowiedzUsuńprzepis podaje 6 łyżek żelatyny? czy to nie za dużo? mi po wymieszaniu z wodą takiej ilości powstał taki gęsty glut, a po dodaniu do masy serowej powstały nierozmieszane krupki. Czy powodem mogło być rozmieszanie żelatyny z wrzątkiem?
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu żelatyny jest przepis jej przygotowania i proporcji...my dałyśmy tyle i żaden "gęsty glut" nie wyszedł. Czasami jednak żelatyna sama w sobie (może od firmy to zależy- nie wiemy) jest taka jaka jest ;? i faktycznie wrzątek jej nie służy. A "nierozmieszane krupki" to dowód, że nie była dobrze rozpuszczona i wystudzona, a dodana do zimnej masy serowo-śmietanowej spowodowało te "krupki". Może następnym razem będzie lepiej....trzymamy kciuki i pozdrawiamy :):)
UsuńO widzę, że serniczek taki sam jak mój: http://wypiekibeaty.com.pl/sernik-oreo-bez-pieczenia/ - przygotowywałam go ponad rok temu i chyba czas go powtórzyć.
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie - robiłam już ten sernik z Waszego przepisu i jutro będę robić znów. I teraz, jak czytam, mam wątpliwość - najpierw robicie masę serową, wkładacie do niej ciasteczka, a potem śmietana jako osobna warstwa na wierzchu, czy śmietanę miksujemy z serem i jest tylko jeden rodzaj masy?
OdpowiedzUsuńw masę śmietanowo-serową wkładamy (wciskamy) kawałki ciasteczek i schładzamy 2-3 godziny. My wykończyłyśmy serniczek warstwą śmietany ubitej z cukrem pudrem i śmietan fixem oraz ciastkiem i rozetką (każdy kawałek).
Usuńpozdrawiamy!!!
Na szybko przeczytałam składniki, kupiłam co trzeba a tu okazuje się że w dalszej części przepisu widnieje tłuszcz, śmietanfix. "masa seRowa" tak poza tym.
OdpowiedzUsuńwitam, zabieram sie do zrobienia tego serniczka, ale wlasnie widze, ze pod koniec piszecie o masie smietanowej z fixem, a wczesniej mowy o tym nie ma, mozna jakies szczegoly na ten temat? Jakiej wielkosci jest naczynie? Bardzo prosze o szybka odpowiedz, ozdrawiam i dziekuje
OdpowiedzUsuńTo jest propozycja podania, a można zostawić, tak jak piszemy wcześniej: "Można sernik tak zostawić i wstawić na ok. 2-4 godzin do lodówki lub wyłożyć masę śmietanową z fixem i cukrem pudrem." Użyłyśmy 0,5l śmietany 30% na warstwę i rozetki :) Pozdrawiamy!!!
OdpowiedzUsuńA czy można nadzienie z ciasteczek na spód dodać do masy serowej?
OdpowiedzUsuńRaczej tak :)
Usuńa gdyby nadzienie dodać do masy? i zmniejszyć ilość cukru...? myślicie, że dałoby radę. nie mam w ogóle doświadczenia, a myślę o takim cieście na urodziny dla rodziny :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast żelatyny ,mozna dodać ostudzona galaretke ?
OdpowiedzUsuń