sobota, 24 maja 2014

Sernik bez pieczenia z ciasteczkami

 
 
 
Tapendowa propozycja lekkiego i pysznego sernika 
bez pieczenia.
Raz spróbujesz będziesz chciała, chciał każdego dnia :):)
Ser i ciasteczka to super kontrast
Zobaczcie sami!
 
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
3 opakowania ciastek NEO lub OREO ( użyłyśmy NEO 225 g)
1 kg sera (użyłyśmy  sera w wiaderku z Lidla tzw. TWARÓG SERNIKOWY- mielony)
400 ml śmietany kremówki 30%
sok z pół cytryny
200 g cukru pudru
1 łyżką cukru waniliowego ( użyłyśmy z naturalną wanilią)
6 łyżek żelatyny
8 -9 łyżek gorącej wody
 
 
 
SPÓD SERNIKA:
 
Formę możemy wyłożyć ciasteczkami bez kremu lub zmielić
je i połączyć z tłuszczem.
 
225 g ciastek NEO
60 g rozpuszczonego masła lub margaryny
 
Usuwamy krem z ciasteczek,

 
a następnie za pomocą np. blendera rozdrabniamy.


 
Do zmielonych ciasteczek wlewamy rozpuszczony tłuszcz.

 
Całość mieszamy.

 
Uzyskana konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Masą ciasteczkową wyklejamy formę ( 24x34 cm) i najlepiej włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

 
 
MASA SEOWA:
 
Przygotowujmy żelatynę:
6 łyżek żelatyny zalewamy 8-9 łyżkami gorącej, przegotowanej wody)
Mieszamy i studzimy.
 



 
Ubijamy śmietanę 30% z cukrem i śmietan fixem
 do uzyskania  sztywnej masy.
 
 
Do masy śmietanowej dodajemy po łyżce sera mielonego
 i zawsze po każdej partii miksujemy
na gładką masę.

 
Na koniec do masy serowo-śmietanowej dodajemy sok z pół cytryny.

 
Do tak przygotowanej masy dodajemy wystudzoną  żelatynę
i wszystko miksujemy.
 
 
Masę śmietanowo-serową wylewamy na schłodzony  spód ciasteczkowy.

 
Masę wyrównujemy i wykładamy na nią połamane ciasteczka
 z kremem (tym razem).

 
delikatnie wciskamy pokruszone ciastka w masę.


Można sernik tak zostawić i wstawić na ok. 2-4 godzin do lodówki
lub wyłożyć masę śmietanową z fixem i cukrem pudrem.

 
Ciasteczkami z kremem dekorujemy wierzch sernika.
Na każdym ciasteczku lekko wduszonym w masę śmietanową
robimy za pomocą rękawa cukierniczego rozetkę i całość
schładzamy w lodówce ( najlepiej przez całą noc)
 

 
Smacznego!!!


32 komentarze:

  1. O mamusiu ... :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i tak też smakuje:):)
      Serdeczności!!!

      Usuń
  2. A co z nadzieniem z ciasteczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Te, które nie wykorzystałyśmy do spodu sernika zjadłyśmy ;) :)
    A reszta jest z nadzieniem.
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega! A po co usuwać nadzienie z ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wracam, wracam i wracam a odpowiedzi wciąż brak :( Dziewczyny, jesteście?

      Usuń
    2. Szkoda że nie odpowiadacie na pytania :( tez jestem ciekawa czy można zrobić spod z całych ciasteczek

      Usuń
    3. Przepraszamy, że dopiero teraz odpowiadamy, ale powiadomienie na poczcie przerzuciło do skrzynki SPAM :(....Niestety zawsze oddzielamy nadzienie od ciasteczek - jeżeli chodzi o spód, ale możecie Dziewczyny spróbować nie oddzielać i dajcie nam znać jak wyszło :):) Pozdrawiamy!!!

      Usuń
    4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. nie przepadam za oreo, ale ten serniczek zjadłabym bez marudzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały:-), chcę go a jak coś chcę to muszę mieć tak więc zrobię na niedzielę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Mimo, że nie jestem fanką tych ciastek zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam takie małe pytanie, domyślam się, że nie chodzi ani o ser pleśniowy, ani żółty, widzę biały. Ale pewności nie mam, jaki dokładnie został użyty rodzaj białego sera: ziarnisty, homogenizowany, biały twaróg - tłusty, półtusty, chudy, a może coś jeszcze innego ?

    Nie chce mi się lecieć do Lidelka, a "składniki" opisać muszę BI

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny jest taki czarno-biały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada bardzo, bardzo oryginalnie! A Oreo to jeden z ulubionych ciastek mojego Antka... Skusze sie pewnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na super sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękujemy za odwiedziny;);). Pozdrawiamy i zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie minimalistyczne kolory w ciastach:)

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie :-) mam całą pakę oreo więc zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis podaje 6 łyżek żelatyny? czy to nie za dużo? mi po wymieszaniu z wodą takiej ilości powstał taki gęsty glut, a po dodaniu do masy serowej powstały nierozmieszane krupki. Czy powodem mogło być rozmieszanie żelatyny z wrzątkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu żelatyny jest przepis jej przygotowania i proporcji...my dałyśmy tyle i żaden "gęsty glut" nie wyszedł. Czasami jednak żelatyna sama w sobie (może od firmy to zależy- nie wiemy) jest taka jaka jest ;? i faktycznie wrzątek jej nie służy. A "nierozmieszane krupki" to dowód, że nie była dobrze rozpuszczona i wystudzona, a dodana do zimnej masy serowo-śmietanowej spowodowało te "krupki". Może następnym razem będzie lepiej....trzymamy kciuki i pozdrawiamy :):)

      Usuń
  16. O widzę, że serniczek taki sam jak mój: http://wypiekibeaty.com.pl/sernik-oreo-bez-pieczenia/ - przygotowywałam go ponad rok temu i chyba czas go powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja mam pytanie - robiłam już ten sernik z Waszego przepisu i jutro będę robić znów. I teraz, jak czytam, mam wątpliwość - najpierw robicie masę serową, wkładacie do niej ciasteczka, a potem śmietana jako osobna warstwa na wierzchu, czy śmietanę miksujemy z serem i jest tylko jeden rodzaj masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w masę śmietanowo-serową wkładamy (wciskamy) kawałki ciasteczek i schładzamy 2-3 godziny. My wykończyłyśmy serniczek warstwą śmietany ubitej z cukrem pudrem i śmietan fixem oraz ciastkiem i rozetką (każdy kawałek).
      pozdrawiamy!!!

      Usuń
  18. Na szybko przeczytałam składniki, kupiłam co trzeba a tu okazuje się że w dalszej części przepisu widnieje tłuszcz, śmietanfix. "masa seRowa" tak poza tym.

    OdpowiedzUsuń
  19. witam, zabieram sie do zrobienia tego serniczka, ale wlasnie widze, ze pod koniec piszecie o masie smietanowej z fixem, a wczesniej mowy o tym nie ma, mozna jakies szczegoly na ten temat? Jakiej wielkosci jest naczynie? Bardzo prosze o szybka odpowiedz, ozdrawiam i dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  20. To jest propozycja podania, a można zostawić, tak jak piszemy wcześniej: "Można sernik tak zostawić i wstawić na ok. 2-4 godzin do lodówki lub wyłożyć masę śmietanową z fixem i cukrem pudrem." Użyłyśmy 0,5l śmietany 30% na warstwę i rozetki :) Pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy można nadzienie z ciasteczek na spód dodać do masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
  22. a gdyby nadzienie dodać do masy? i zmniejszyć ilość cukru...? myślicie, że dałoby radę. nie mam w ogóle doświadczenia, a myślę o takim cieście na urodziny dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. czy zamiast żelatyny ,mozna dodać ostudzona galaretke ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...