wtorek, 4 listopada 2014

Zapiekanka Makaronowa z Sosem Bolońskim




Zapiekanka Makaronowa jest daniem które powstało w wyniku zapotrzebowania, a dokładnie danie powstało w wyniku potrzeby zagospodarowania resztek makaronu z obiadu i kolacji. Podobnie jak w przypadku frittaty, zapiekanka makaronowa stała się sposobem na kreatywne i smaczne wykorzystanie przez włoskie gospodynie domowe tego co pozostało, a czego wyrzucić było szkoda, musimy przecież wziąć pod uwagę, że dawniej makaron wykonywano wyłącznie ręcznie. Być może trudno w to uwierzyć, ale makaronowe resztki z dodatkiem serów takich jak na przykład mozzarella, parmezan to protoplaści nowożytnych zapiekanek makaronowych. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

Składniki:
  • sos boloński- 300 g
  • makaron rurki- 160 g
  • pieczarki- 100 g
  • mozzarella- 1 sztuka
  • parmezan- 50 g
  • śmietana - 100 ml
  • woda - 3 łyżki
  • sól do smaku

5 komentarzy:

  1. Mniam pyszności :-) mogę wpaść na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu wszystko co z makaronem to przejdzie. Rzeczywiście mam trochę makaronu razowego, który mi został i chętnie go wykorzystam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zapiekanka właśni szukałam czegoś takkiego na dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak jest makaron to biorę bez zastanowienia,
    jak zapiekanka makaronowa to tym bardziej !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...